IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Разрастващата се индустрия на електронните цигари

Глобалният пазар на електронни цигари се оценява на 22,6 млрд. долара

22:07 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението какво да сложат в багажа си е източник на стрес за много пътешественици, които очакват с нетърпение лятната ваканция. Но знаете ли, че електронната цигара може да ви донесе глоба в страни като Тайланд или дори затвор?

Страни като Сейшелските острови, Бразилия и Аржентина също забраниха продажбата на електронни цигари, но разходите за тях в световен мащаб растат. ВВС илюстрира с пет графики ръста на индустрията – колко хора пушат електронни цигари, колко пари харчат за тях и защо ги купуват.

1. Електронните цигари са все по-популярни електронни електронни

Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) се наблюдава малък, но стабилен спад на броя на пушачите в световен мащаб от 2000 г. насам – от 1,14 млрд. души на около 1,1 млрд. души сега.

Картината обаче е различна, когато става дума за електронни цигари. Броят на потребителите им расте бързо – от около седем милиона души през 2011 г. на 35 млн. души през 2016 г.

Компанията за пазарни проучвания Euromonitor счита, че броят на възрастните хора, които пушат електронни цигари, ще достигне близо 55 млн. души през 2021 г.

2. Разходите за електронни цигари растат електронни електронни

Пазарът на електронни цигари се разширява на фона на увеличаването на броя на потребителите им.

Глобалният пазар на електронни цигари се оценява на 22,6 млрд. долара, което е ръст спрямо 4,2 млрд. долара само преди пет години.

САЩ, Япония и Великобритания са най-големите пазари. Потребителите на електронни цигари в трите страни са вложили общо 16,3 млрд. долара в бездимни и електронни цигари през 2016 г. Европейски страни като Швеция, Италия, Норвегия и Германия също влизат в топ десет.

3. Най-популярни са електронните цигари с отворена система електронни електронни

Има два основни вида електронни цигари – с отворена и затворена система, или с отворен и затворен пълнител.

При отворената система течността, която се изпарява, може да бъде презареждана ръчно от потребителя. Освен това имат подвижни пълнители.

Електронните цигари със затворена система използват готови пълнители, които се закрепват директно върху батерията на електронната цигара.

От 2011 г. насам разликата в разходите за единия и другия вид електронни цигари постепенно се увеличава. Тази година беше изчислено, че потребителите на електронни цигари ще похарчат 8,9 млрд. долара за цигари с отворена система, над два пъти повече, отколкото за продукти със затворена система.

4. Повечето електронни цигари се купуват в магазини електронни електронни

Повечето потребители на електронни цигари купуват устройствата си в специализирани магазини, показва доклад на консултантската компания Ernst & Young.

През 2015 г. 35% от потребителите на електронни цигари, анкетирани във Великобритания, Франция, Германия, Полша, Италия, Русия и Южна Корея, са купили устройствата си в магазини за електронни цигари. От останалите 3000 анкетирани потребители 21% заявили, че са купили устройствата си онлайн.

Смята се, че потребителите купуват първата си електронна цигара лично, за да се запознаят със сравнително новия продукт или да поискат съвет какъв вид устройство е подходящо за тях.

Във Великобритания, която е най-големият пазар за електронни цигари, съществуват 2 хил. магазина за електронни цигари.

5. Защо хората използват електронни цигари? електронни електронни

Сред изследваните от Ernst & Young страни най-честата причина за използване на електронни цигари е, че те са „по-малко вредни от обикновените цигари“.

Около 49% от потребителите на обикновени цигари заявяват, че ги използват, за да намалят навика си за пушене.

Но СЗО посочва няколко притеснения за здравето, свързани с електронните цигари. Тя отбелязва, че последиците в дългосрочен план са неизвестни, никотинът в течността, която се изпарява в електронната цигара е пристрастяващ, потребителите, които сменят течността в електронните си цигари, могат да разлеят продукта върху кожата си и това да доведе до никотиново отравяне, някои по-сладки аромати на електронните цигари могат да доведат до инфекция на дихателните пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още