IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните с най-много служители роботи

Южна Корея оглавява класацията на Международната федерация по роботика

13:09 | 07.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възходът на машините вече е неоспорим факт. Данни на Международната федерация по роботика разкриват, че темпът на индустриална автоматизация се ускорява в по-голямата част от развития свят с 66 инсталирани индустриални робота на 10 хил. служители в света през 2015 г.

Година по-късно те са вече средно 74. Европа разполага с 99 робота на 10 хил. служители, докато в Северна и Южна Америка, и в Азия броят им достига съответно 84 и 63. Китай също е сред страните с най-голям растеж на индустриалната автоматизация, но гъстотата на роботите е най-голяма в Южна Корея, отбелязва Visual Capitalist.

През 2016 г. азиатската страна е имала 631 инсталирани индустриални робота на 10 хил. служители благодарение на все по-големия брой роботи в електрониката и промишлеността. 90% от индустриалните роботи в Сингапур са инсталирани в индустрията ѝ за електроника и страната се нарежда на второ място по гъстота с 488 робота на 10 хил. служители.

Германия и Япония са известни с автомобилната си индустрия и при тях гъстотата е малко над 300 робота на 10 хил. служители. Интересното е, че Япония е един от големите играчи в индустриалната роботика, с дял от 52% от глобалното предлагане.

В САЩ темпът на автоматизация е по-бавен, като там на 10 хил. служители се падат 189 робота. Китай се стреми да увеличи равнището си на автоматизация в идните години и цели да влезе в топ десет на страните с най-голяма гъстота на роботите до 2020 г.

През 2013 г. в страната са се падали 25 робота на 10 хил. служители, а до 2016 г. броят им е нараснал на 68. Индия все още изостава от други страни в автоматизацията и е имала само три индустриални робота на 10 хил. служители през 2016 г.

За да видите графиката в пълен размер, натиснете тук. Графика-Роботи Графика-Роботи

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още