IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Световният пазар на износ на вино

Безапелационният лидер в износа на вино е Европа

14:10 | 14.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Още в края на 2017 г. стана ясно, че винената индустрия изживя едно доста лоша година заради климата. Данните за европейското производство са значително по-ниски, което предполага, че световният пазар на износ може да премине през сътресения, коментира изданието HowMuch.net, което създава визуализация на сегашното състояние на пазара.

Данните се базират на информация за износа на вино през 2016 г. на World’s Top Exports – сайт, който следи стойността на стоките, обменяни между страните. Визуализацията адаптира размера на всеки континент според относителния му дял от пазара за износ на вино. Ето защо Северна Америка изглежда много по-малка от Европа – тя формира едва 5% от износа на вино в света спрямо 70% от Европа. Балончетата пък отговарят на размера на пазара за всяка страна.

Както се вижда, няколко ключови играча доминират на международния пазар на вино. Франция е очевидният пазарен лидер, заемайки 28,2% от износа в света. Италия е на второ място с 19,2%, а Испания – от 9,2%. Фактът, че тези страни имат свои собствени отличителни кухни и култури, фокусирани около виното, обяснява донякъде този почти монопол.

Чили и Австралия оформят челната петица на износителите на вино съответно с дял от 5,7% и 5,3%. Нито една друга страна не надвишава прага от 5%. Това създава значителен дисбаланс на пазара, сериозно контролиран от европейците.

Не трябва да се подценява обаче колко бързо може да се променя винената индустрия всяка година. Според данните 2017 г. е била най-лошата година за производството от 1961 г. Катастрофалните пожари в Напа наскоро унищожиха няколко винарни в Калифорния.

От положителна гледна точка други компании, например Bright Cellars, сега се възползват от анализ на големи данни, за да създадат уникални вкусове за клиентите си и да им предложат доставка до дома. Със сигурност се вижда, че пазарът е под значителен натиск за промяна.

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Ами да , Стовене ... и изкуствената Холандия си изнася пластмасовите домати в цяла Европа , нашата България не може ...ха познай от десет пъти защо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Интересно, мъглива Великобритания изнася вино наполовина от това на слънчева Испания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
makama
преди 6 години
Здравейте ! България произвежда малко вино по една единствена причина.Много ръчен труд. Основно рязане и прибиране на реколтата.Когато има много евтин труд - може да се произвежда вино...В моето село всички масиви за овощни градини и лозя се разораха и превърнаха в ниви.В момента в България няма работна ръка, а за селско стопанство трябва евтина работна ръка.Българите може да работи в селското стопанство в Испания, Италия и други държави, но срещу малки пари, за които никой местен няма да работи.Понеже пишехте за Македония и Молдова !Къде може да избягат робите ? на този етап - никъде...Затова ще бачкат без пари, а местния олигарх ще прави износ ....Ако станат членове на ЕС, край на винопроизведството на тези държави ....Всичките роби ще избягат в Испания, Франция или Италия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"резултата" е такъв щото в ЕС квот ти разрешат , туй изнасяш ... лавандула си посади на терасата , на България се е паднАла лавандулата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
Звучи невероятно но изнасяме почти две пъти по малко вино отколкото Македония Преди 1989 е било различно Изнася ли сме три пъти по вече вино отколкото Македония И сме изнасяли за 30 наи богати държави в света Това е резултат от това че във винената индустрия по време на прехода се набутаха неграмотни корумпирани мутри и политици Затова сега резултата е такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още