Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Световното потребление на бира, което все повече намалява

Както икономиката, така и променящите се вкусове играят своята роля в тази тенденция

Графика на деня: Световното потребление на бира, което все повече намалява

Снимка: Архив Ройтерс

Светът явно смята, че алкохолът, който е изпил, му е достатъчно, коментира The Econoimst. Обемът на консумираните в световен мащаб алкохолни напитки е спаднал с 1,4% през 2016 г. до 250 млрд. литра, сочи консултантската компания IWSR. Това е втора последователна година на спад и само третата с подобни резултати откакто започват да се събират данните през 1994 г.

Понижението се дължи на хората, пиещи по-малко бира, която сформира около три четвърти от обема на целия консумиран алкохол. Световното потребление на бира се е свило с 1,8% до 185 млрд. литра миналата година.

Въпреки това тъй като световното население на възраст, на която може да употребява алкохол, се е увеличило с 1% през този период, потреблението на бира на възрастен е спаднало дори повече – с 3,2%. Общото понижение се дължи почти изцяло на по-слабо потребление на три от петте най-големи пазара. Китай, Бразилия и Русия са допринесли за 99,6% от световния спад в обема на изпита бира през 2016 г.

Още по темата

Както икономиката, така и променящите се вкусове играят своята роля в случая. Китай задмина САЩ, превръщайки се в най-големия в света пазар за бира по обем през 2001 г. Сега азиатската страна употребява една четвърт от всичката бира. Потреблението на човек обаче е достигнало своя връх през 2013 г. и е намаляло допълнително миналата година.

Една от причините за това е, че китайците се пренасочват от евтини местни марки към по-качествени продукти и вносни бири. Пивото става и все по-малко популярно сред по-възрастните китайци. Лицата над 30 години се пренасочват към вино, а над 40 г. - към националната спиртна напитка байдзиу.

На други места рецесиите са ударили джобовете на любителите на бира. Както в Бразилия, така и в Русия средното потребление на възрастен е спаднало с 7%.

Тенденциите се променят и когато страните започнат да стават все по-богати. В проучване от 2016 г. Лисбет Колън и Йохан Суинен от University of Leuven изследват ефектите на растежа на доходите и глобализацията върху потреблението на бира в 80 страни между 1961 и 2009 г. Те откриват, че когато БВП на глава на населението се е увеличавало в по-бедните страни, бирата е става по-популярна. Но когато стойността е достигнала около 27 хил. долара на глава на населението, потреблението отново е започнало да спада, вероятно защото хората са разбрали какви опасности налага алкохолът върху здравето.

Потребителите може да започнат да избират и по-скъпи напитки, например вино, когато вече могат да си го позволят. А потреблението на бира се увеличава, когато страните станат по-глобализирани, откриват авторите на проучването. Когато международните компании за спиртни напитки влязат на пазара, феновете може да си намерят нова любима напитка.

От десетилетия насам потребителите на развиващите се пазари карат продажбите на бира да растат. Последните данни обаче показват, че тази тенденция започва да замира.

Други графики можете да разгледате тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Nike смекчава политиката си за заплащане към бременните спортистки