IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В кои страни бирата е най-скъпа и най-евтина?

Разходите за живот със сигурност са основен фактор, но влияние имат и данъците, наличността, вида заведение, вида бира и местните вкусове

20:08 | 19.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Независимо дали отпивате глътка кьолш (традиционна светла бира) в Германия или от бутилка Heineken в бар в Хонконг има няколко фактора, които могат да повлияят на цената на питието ви. Разходите за живот със сигурност са основен фактор, но данъците, наличността, вида заведение, вида бира и местните вкусове също могат да засегнат цената, коментира VisualCapitalist.

Анализаторите на Deutsche Bank наскоро са събрали данни за това колко струва един пинт бира (малко под ½ литър) в множество големи градове по света.

Много от населените места начело на класацията имат по-високи разходи за живот, затова и не е изненадващо, че Осло и Хонконг са на второ и трето място – съответно с 10,30 и 8,90 долара за пинт.

При Дубай обаче нещата стоят малко по-различно

Технически погледнато употребата на алкохол е разрешена само за чужденци и немюсюлмански посетители на Дубай, а да бъдеш пиян на публично място може да предизвика сериозни последици. Имайки това предвид, в Дубай цените на бирата отразяват луксозния му облик и усещане. На фона на слабата наличност и тежките регулации онези, които копнеят за пинт бира, ще трябва да платят 12 долара, за да ѝ се насладят.

Гражданите на Чехия консумират най-много бира в света, и то с голяма преднина – с 36% повече от съседни Австрия и Германия. Това отчасти се дължи на факта, че търсенето е толкова високо, че компаниите нямат против да се конкурират в цените. В резултат на това бирата често е по-евтина от водата в ресторантите и пъбовете в Прага.

Ниските разходи за живот и стабилното предлагане на местна бира в Манила пък ѝ носят най-ниската цена за пинт в класацията. San Miguel – най-голямата пивоварна във Филипините, доминира с пазарен дял от над 90%, а потреблението на бира расте постоянно.

Медианната цена на бирата в 48-е проучени града е 5,70 долара, а цялата класация можете да намерите тук.

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още