IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грехопадението на световния футбол

Участниците в Световното първенство трябва да осъзнават, че ще играят в държава, която нарушава човешките права

13:49 | 26.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: УЕФА</p>

Снимка: УЕФА

Трябва да сме благодарни на УЕФА. В крайна сметка самата европейска футболна асоциация гарантира, че няма да забравим за какво иде реч. Квалификациите за световното първенство на европейските участници започнаха в сряда вечерта, а Люксембург също изигра първия си мач. Съперникът се казваше… Катар и ако преди това си мислихте, че тази страна изобщо не е в Европа, тогава не познавате УЕФА.

Като домакин на Мондиал 2022 Катар автоматично се класира за турнира следващата година. За да може отборът не само да играе приятелски мачове дотогава, а и да влезе в състезателен режим, отборът има право да играе малко в европейските квалификации.

Катар срещу Португалия, Катар срещу Люксембург, Катар срещу Ирландия - всеки път, когато са насрочени квалификационни мачове за Мондиала, УЕФА ни напомня какво точно се разиграва в случая.

България започна този цикъл със загуба, в никакъв случай неочаквана. Но отвъд темата дали ще се класираме за турнира, в сянката е надвиснал един много по-важен въпрос – спечелилите квалификациите ще участват в световно първенство в държава, където нарушенията на правата на човека са постоянен проблем.

Неотдавнашно проучване на Civey, поръчано от германското списание SPIEGEL, ясно показва, че този недостатък се разбира доста отчетливо от германците. 83 процента от анкетираните смятат, че е погрешно Мондиалът да се провежда в Катар, 67 процента биха подкрепили бойкот на турнира. А на въпроса дали искат да гледат турнира по телевизията, само 24 процента са отговорили положително.

Това не е нормална квалификация за Световното и не (само) защото на стадионите няма да има зрители. На всеки един мач, ден след ден, това трябва да се напомня на отговорните за решението и на обществеността. Трябва да се споменава във всеки мач. И ако е досадно, то нека да е така! Трябва дори да изнервя!  

Катар проведе и световно първенство по волейбол

Предоставянето на домакинството на Световното първенство на Катар (и да не забравяме това от 2018 г. на Русия) бе двойният удар в един паметен декемврийски ден през 2010 г.  и си остава голямото падение на световния футбол. То бе придружено от мърморенето дали и колко пари са изтекли в навечерието на решението и слухове за това кой от световната асоциация е бил платен. Катар е възкръсващият режим в световния спорт, който купува цели международни отбори, за да ги строи под националното си знаме, като в хандбала например. Емирството докара големи спортни събития в страната за много пари: Световното първенство по лека атлетика, Световното първенство по хандбал, Световното първенство по футбол, наскоро Световния клубен шампионат. Страната е и тясно свързана с най-добрите европейски футболни клубове: Пари Сен Жермен, Байерн Мюнхен. Всичко е въпрос на цена.

В тази страна няма футболни традиции, както не е имало традиции в леката атлетика или хандбала, но това все още е поносимо. Да се разреши провеждането на спортни събития на място, където все още не са топ спортове, не е незаконно. Дори и това да става за сметка на настроението, атмосферата. В това отношение всички се научихме да правим компромиси през последната година.

Преди всичко обаче Катар е държава, чието ръководство показва какво е възможно в световния спорт с пари: всичко. Това е огледало за всички проблеми, до които асоциациите доведоха спортовете. Поквареността на функционерите, лицемерието, с което се прокламират и в същото време се продават благородните спортни ценности. Добавете към това и смекчените изявления от европейските футболни асоциации, че с Катар и футбола не всичко е наред и дали все пак домакинството им не трябва да се отмени. За това, разбира се, никой не мисли сериозно, камо ли да направи нещо в тази посока. В момента в Норвегия има широко разпространено настроение за бойкот - но ако отборът се класира, можете да се обзаложите, че ще вземе участие.

С цялата дължима предпазливост към патоса Катар е символ на всичко лошо, на всичко, което отблъсква толкова много хора в топ футбола - а също и за всичко, с което отдавна сме свикнали през годините. 

Ако мислите оптимистично и предположите, че пандемията ще приключи през следващата година, тогава двете основни събития, които отбелязват преодоляването на коронавируса, са Олимпийските зимни игри в Пекин и Световното първенство по футбол в Катар. Блестящи перспективи.

Между другото, Катар спечели мача срещу Люксембург в сряда с 1:0. Срещата се проведе в Дебрецен, Унгария, заради пандемията. Катар срещу Люксембург в европейска квалификация за Мондиала на празен стадион в Дебрецен в Югоизточна Унгария - това е нормалната ненормалност на световния футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
намекваш че ще има насилие над жени и емигранти преди мачовете и на почивката, вместо коментар от студиото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Зрителите могат да гласуват с негледане на мачовете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
добре де... вметнали сте го в един ред между две скоби, за кумова срама :):)... трЕбваше по обилно да ги посолите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Напротив, четИ внимателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ууу.. миналото световно пак се игра в такава държава, ама тогава не мрънкяхте ! ...лицемери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още