IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Harley-Davidson би прогнозите въпреки призивите за бойкот на Тръмп

Производителят потвърди прогнозите си за продажби и за печалба

14:30 | 24.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Богатият на традиции производител на мотоциклети Harley-Davidson Inc. успява да отчете стабилни резултати през лятото въпреки честата критика от страна на американския президент Доналд Тръмп. Преди всичко благодарение на силни продажби в Европа приходите за трите месеца до края на септември са скочили на годишна база с 16,8 на сто до 1,1 млрд. долара, поясни 115-годишната икона на американската икономика, цитирана от DPA.

Печалбата се покачи от 68,2 млн. долара на 113,9 милн. долара не на последно място благодарение на по-ниски данъчни отчисления. Така производителят надмина отчетливо прогнозите, а акциите поскъпнаха значително. Книжата увеличиха стойността си с 1,7 на сто до 39,40 долара за акция преди началото на редовната сесия. От началото на годината обаче те отчитат понижение от 24 на сто.

Печалбата на акция на дружеството възлиза на 78 цента на коригирана база, значително повече от очакваните от анализаторите 53 цента.

Harley-Davidson потвърди прогнозата си да продаде 231 000 до 236 000 мотоциклети през тази година. Оперативният марж трябва да остане непроменен – на ниво между 9 и 10%. Но производителят на мотоциклети трябва да върне за сервизна акция 238 300 машини в световен мащаб, а това ще му струва 35 млн. долара, което ще се отрази на резултатите през четвъртото тримесечие.

На родния американски пазар обаче продажбите се сриват с 13 на сто – най-сериозният спад от над осем години.

Американският президент Доналд Тръмп неколкократно критикува производителя и дори подкрепи редица призиви за бойкот. Той е ядосан, че заради наказателните мита компанията възнамерява да премести част от производството си в чужбина. 

„Много притежатели на мотор Harley-Davidson възнамеряват да бойкотират производителя, ако производството бъде преместено зад граница“, написа Тръмп в средата на август. Harley има и друг проблем в родината си – застаряващата клиентела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още