IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харви Уайнстийн постигна сделка за 44 млн. долара със свои жертви и кредитори

Споразумението не засяга наказателното дело срещу холивудския продуцент в Манхатън

15:23 | 24.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн, жените, които го обвиниха в сексуално посегателство, членове на борда на директорите на бившото му киностудио и прокуратурата в Ню Йорк постигнаха сделка за 44 млн. долара за разрешаване на съдебните дела и компенсиране на предполагаемите жертви, съобщават запознати източници, цитирани от Wall Street Journal.

Адвокати, участвали в разговорите, заявиха пред съда в четвъртък, че са постигнали сделка, но без да посочват финансовите параметри. „За първи път считано от вчера имаме принципно икономическо споразумение, което е подкрепено от ищците, прокуратурата в Ню Йорк, ответниците и всички застрахователи“, заяви Адам Харис, адвокат на съоснователя на студиото Боб Уайнстийн.

Той допълни, че споразумението, което все още не е финализирано, ще предостави значителни компенсации на предполагаемите жертви на Уайнстийн, както и на кредиторите, които работели с Weinstein Co., преди компанията да обяви фалит миналата година.

Предложението за 44 млн. долара включва около 30 млн. долара за ищците – широка категория, в която влизат предполагаеми жертви, бивши служители на Weinstein Co. и кредитори на киностудиото. То също така ще покрива хонорарите на адвокатите на ищците, съобщават запознатите източници.

Парите ще дойдат от застрахователни полици, включително и такива, държани от бившото му студио, допълват източниците.

Предложеното споразумение не засяга наказателното дело срещу Уайнстийн в Манхатън, по което той е обвинен в изнасилване и сексуални престъпления. Той не се призна за виновен и отхвърли всички твърдения за секс без взаимно съгласие. Процесът трябва да започне през септември.

Гражданските дела, заведени от жени в САЩ, Великобритания и Канада, са срещу 15 ответници, сред които Уайнстийн и негови съдружници, които са били в борда на директорите на компанията. Някои от предполагаемите инциденти в колективния иск датират отпреди 25 години. Жените твърдят, че съдружници на Уайнстийн са улеснявали предполагаемите му сексуални злоупотреби, което те отричат.

През последните няколко месеца федерални съдии придвижиха напред някои искове срещу Уайнстийн, но отхвърлиха тези срещу съдружниците му, намалявайки влиянието при преговорите на ищците.

Ако бъде финализирана, сделката ще разреши и граждански дела, които бяха заведени миналата година от прокуратурата в Ню Йорк срещу ръководители на Weinstein Co. и борда на директорите й, защото не защитавали служителите от враждебната работна среда и сексуалните посегателства на Уайнстийн, разкриват запознатите източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Харви, все си мисля че ако ги бе насилвал Леонардо Дикаприо или Джони Деп, никога нямаше да се оплачат. Та въпроса ми е колко голям трябва да пораснеш, за да разбереш че това което е позволено на Юпитер не е позволено на вола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още