IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken купува южноафриканската Distell за 2,2 млрд. евро

Нидерландската пивоварна компания ще се опита да закупи и мажоритарен дял от собственика на Namibia Breweries

17:01 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нидерландската пивоварна компания Heineken NV постигна споразумение да придобие южноафриканския производител на вино и спиртни напитки Distell Group Holdings NV за 2,2 млрд. евро, създавайки нова регионална група, която да се изправи срещу по-големия конкурент Anheuser-Busch InBev SA и гиганта в производството на спиртни напитки Diageo Plc., предаде Bloomberg.

Heineken е предложил цена на акция от 180 ранда, която е била препоръчана от борда на Distell, сочи изявление от понеделник.

Heineken ще се опита да закупи и мажоритарен дял от собственика на Namibia Breweries Ltd., свой регионален партньор, съобщиха от компанията.

Този ход ще създаде дружество с мажоритарен собственик Heineken с обща оценка от около 4 млрд. евро. Фирмата ще произвежда характерния лагер на пивоваря и намибийския Windhoek, плюс основни продукти на Distell като бренди Klipdrift, сайдер Savanna и редица вина за износ.

Remgro Ltd., инвестиционен фонд на южноафриканския милиардер Йохан Рупърт, заяви, че ще гласува в подкрепа на сделката. Компанията и Public Investment Corp. (PIC), най-големият мениджър на пари в Африка, притежават малко над 30% от Distell според данни, събрани от Bloomberg. PIC не е разкрил веднага как ще гласува.

Сделката предвижда главният изпълнителен директор на Heineken Долф ван ден Бринк, който получи най-високата позиция през юни миналата година, да ускори продължилата десетилетия стратегия на предшественика си Жан-Франсоа ван Боксмеер, който инвестира стотици милиони евро в пазари като Кот д'Ивоар и Нигерия. Heineken също се стреми да се противопостави на тенденцията към спад на продажбите на бира в Азия.

Очаква се сделката да увеличи печалбата през първата година след финализирането X, заявиха от Heineken. Този ход се случва няколко години, след като AB InBev погълна South African Breweries, най-големия производител на бира в страната, като част от своята мегасделка за SABMiller Plc.

Namibia Breweries, пазарен лидер в югозападната африканска страна, изнася за 17 страни, с изключение на Южна Африка. Акциите му ще останат листнати на борсата в Намибия, като по-малки акционери ще продължат да притежават миноритарен дял.

Акциите на Heineken поскъпват с 0,7% на борсата в Амстердам към 16:44 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още