IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken води преговори за придобиването на южноафриканската Distell

Това може да е най-голямата сделка на нидерландската компания от 2018 г.

16:54 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вторият по големина производител на бира в света Heineken води преговори за придобиването на южноафриканската компания за вина и алкохолни напитки Distell Group Holdings, пише Bloomberg.

Heineken се е обърнала към Distell за потенциално придобиване на по-голямата част от бизнеса ѝ, обяви южноафриканската фирма, с което потвърди по-ранните слухове. Distell обмисля какви са възможностите ѝ в момента, коментира говорителят ѝ Франк Форд.

Акциите на Distell повишиха стойността си с близо 10%, достигайки дневен рекорд. Към 9:25 ч. местно време в Йоханесбург днес цената им беше нараснала с 5,6%, което дава на компанията пазарна капитализация от 33,6 млрд. ранда (2,4 млрд. долара).

Стойността на книжата на Heineken, листнати в Амстердам, се повиши с 0,9%, оценявайки компанията на 57 млрд. евро.

Преговорите продължават, макар че все още не е ясно дали ще се стигне до споразумение, обяви Heineken.

Ditsell произвежда брендито Klipdrift, виното Nederburg, ликьора Amarula, сайдерът Savanna и други. Remgro, инвестиционна компания на южноафриканския милиардер Йохан Рупърт, и Public Investment Co. (PIC), най-големият африкански пенсионен фонд, държат по малко над 30% от Distell, сочат данни, събрани от Bloomberg.

PIC е увеличила дела си през 2017 г. след промени в структурата на собствеността на компанията за алкохолни напитки. Тогава тя плати по 170 ранда на акция. Това е с 19% повече спрямо цената на акциите на Distell в края на търговията в понеделник, преди информацията за преговорите да бъде обявена.

Придобиването ще е най-голямото за Heineken от 2018 г., когато тя сключи партньорството си с China Resources Beer Holdings – производител на най-продаваната бира в страната.

Сделката ще последва споразуменията за 7,4 млрд. долара, обявени от световната пивоварна индустрия през тази година, което е с 15% по-малко спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на Bloomberg.

Heineken излиза от една от най-тежките кризи в бирения сектор. Въпреки растежа във Виетнам и Мексико, компанията все още се сблъсква с проблеми на ключови пазари като Бразилия и Великобритания, където ограниченията върху пътуванията и продажбите засегнаха търсенето.

По-рано тази година Heineken съкрати 8000 служители. През април тя надмина очакванията на анализаторите, отчитайки стабилни приходи от продажби за първото тримесечие, след като развиващите се пазари помогнаха за компенсиране на спадовете в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още