IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M е на червено с по-голяма от очакваното загуба за тримесечието

Според търговеца цените през юни до момента са надолу с 25% в местни валути

15:39 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вторият по големина търговец на дрехи на дребно в света – шведската Hennes & Mauritz AB, отчита по-тежка от очакваното загуба за второто тримесечие. Компанията също така обяви, че ще затваря с по-бърз темп магазини, въпреки че търговията започва постепенно да се възстановява след облекчаването на блокадите на много места по света.

H&M, която предупреди през април, че ще е на загуба в тримесечието до май, обяви, че продължава да намалява цените и предупреди за запазване на тенденцията и през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

По думите на главния изпълнителен директор Хелена Хелмерсон подновеният наплив за пазаруване означава, че продукцията в продажба ще може да бъде намалена през това тримесечие. Тя обаче предупреди, че „тъй като има свръхналичност на пролетни продукти в индустрията, а пазарът остава слаб, очакваме намаляването на цените по отношение на  продажбите да нарасне отново през третото тримесечие“.

Загубата на компанията преди данъците достига 6,5 млрд. крони (695 млн. долара), като година по-рано налице е печалба от 5,9 млрд. крони. Анализаторите очакваха средна загуба от 6,4 млрд. крони, показват данни на Refinitiv.

Според H&M цените през юни до момента са надолу с 25% в местни валути. Миналата седмица компанията съобщи za 50-процентен спад на продажбите през второто тримесечие на фона на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Търговецът също така обяви, че 7% от над 5000-те му магазина остават затворени, при около 80% в пика на блокадите. Компанията смята да ускори процеса по затваряне на обекти и да отвори по-малко нови магазини тази година спрямо предварително планираното, което ще доведе до нетно намаление на броя обекти.

H&M също така взима мерки за спестяването на пари в брой, като към края на май в сметките на компаниите те възлизат на 12,7 млрд. крони. По-рано тази година търговецът се отказа от дивидент.

Компанията също така заяви, че все още не е взела окончателно решение за първото си емитиране на дълг, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още