IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M изненада с по-високи приходи от очакваното

Компанията се присъединява към основния си конкурент Inditex, който отчете възстановяване на търсенето след пандемията

12:41 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: H&amp;M </em></p>

Снимка: H&M

Вторият по големина моден търговец на дребно в света - H&M, отбеляза по-голям от очакваното ръст на продажбите през трите месеца от март, присъединявайки се към основния си конкурент Inditex, който отчете възстановяване на търсенето след пандемията, съобщава Ройтерс.

Нетните продажби са се увеличили със 17% на годишна база, или с 12%, измерено в местни валути, до 54,5 млрд. крони (5,4 млрд. долара) през второто фискално тримесечие, съобщи шведската компания в сряда.

Анализатори, анкетирани от Refinitiv, прогнозираха средно продажби за 52,8 млрд. крони.

Тази сума все пак е под предпандемичното второ тримесечие на 2019 г. за H&M, когато достигна 57,4 млрд. крони.

„Макар и по не толкова забележителен начин, както Inditex миналата седмица, H&M също потвърждава днес, че процесът на преотваряне в Европа е довел до условия на силно търсене, продължаващи през последните седмици“, пишат анализатори на Jefferies, които определят рейтинг „hold” на акциите на компанията, в коментар до клиентите.

„Инвеститорите ще искат да разберат по-добре до каква степен възстановяването на цените компенсира нарастващия натиск от суровините и разходите за възстановяване“, казват те.

Най-големият конкурент на H&M – Inditex, която притежава бранда Zara, отчете 80% скок на печалбата за тримесечието миналата седмица заради ръст на търсенето след пандемията.

Акциите на H&M поевтиняха с 2,5% сутринта, с което спадът им за тази година възлиза на 25%.

„Макар че подобряването на приходите е окуражително, загрижени сме, че силата на тенденциите в облеклото през лятото може да бъде краткотрайна, тъй като потребителската среда отслабва“, казват анализатори на JPMorgan в коментар до клиенти.

„Отбелязваме, че скандинавският търговец на спортни стоки XXL изказа предупреждение за печалбата си за второто тримесечие вчера (вторник) вечерта и че това последва предупреждение от миналата седмица от онлайн модния търговец Boozt, като и двете компании се позоваха на отслабващи настроения сред потребителите“, допълват те.

H&M, която трябва да публикува пълния си тримесечен отчет на 29 юни, не е коментирала данните.

През март H&M, чийто бизнес е основно в Европа, отбеляза ценовите увеличения тази година, когато обяви печалба за тримесечието под очакванията на фона на високи разходи за суровини и транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още