IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M може да понижи дивидента си за пръв път

Шведският моден търговец на дребно изпитва трудности да привлече клиентите обратно към магазините си

11:23 | 24.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Hennes & Mauritz (H&M) вероятно ще намали дивидента си за пръв път следващата година, след като шведският моден търговец на дребно изпитва трудности да привлече клиентите обратно към магазините си, коментира Bloomberg.

Очаква се компанията да понижи дивидента си със 7,5% за фискалната 2018 г., сочи средна оценка сред 27 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Това ще бъде първото намаление, откакто започва търговията с акции на H&M през 1974 г.

Макар че H&M успя да поддържа дивидента си на ниво от 9,75 крони през последните години, по-ниско плащане може да се окаже неизбежно. Базираната в Стокхолм компания изпитва трудности да се движи напред спрямо префокусирането на потребителите към онлайн пазаруването, растящите нива на инвентар и жестоката конкуренция от вериги като Zara на Inditex и Amazon, посочват анализаторите.

Един от тях очаква по-висок дивидент за 2018 г., 10-ина други прогнозират понижение, а 16 не смятат, че ще има промени в политиката. Според анализатора на Credit Suisse Group Саймън Ъруин дивидентът дори ще бъде намален с 30%.

Дивидентната политика на H&M е да разпределя поне половината от печалбата си след данъците сред акционерите. Запазвайки същото ниво на дивидент тази година, H&M разпредели почти цялата си печалба от миналата година.

Докато H&M увеличава разходите за онлайн платформата си, тя може да се окаже без достатъчно средства от дейността си, за да поддържа подобни нива на плащания. Освен това анализаторите очакват печалбата на компанията да спадне с около 10% тази година.

Възвръщаемостта от инвестирания капитал на шведската компания се е свила с 38% от първото тримесечие на 2016 г. и е на най-ниското си ниво от 16 години. В същото време равнището на дълга е на исторически връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още