Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Холивуд осигурява повече работни места в САЩ от земеделието и петролната индустрия

Индустрията отговаря за наемането на общо 972 000 души и е извършила плащания към местния бизнес за общо 44 млрд. долара

Холивуд осигурява повече работни места в САЩ от земеделието и петролната индустрия

Снимка: Ройтерс

Американската телевизионна и филмова индустрия се е превърнала в по-голям работодател от земеделския сектор, бизнеса с добив на газ и петрол, както и минната индустрия. Това показват актуални данни на Американската филмова асоциация, цитирани от Bloomberg.

Създаването и разпространението на филми и сериали дава на повече хора в САЩ работа, отколкото всяка една от изброените сфери.

Още по темата

Докладът показва колко обширна е станала американската развлекателна индустрия, излизаща извън традиционните си градове като Лос Анджелис и Ню Йорк. Директно генерираните заплати в сектора възлизат на 76 млрд. долара през 2017 г., като те са и с 47% по-високи от средните за страната, посочват още от асоциацията.

Публикуването на доклада за 2017 г. беше забавен от частичното спиране на работата на администрацията в САЩ по-рано тази година и за първи път включва данни за работните места, свързани със сегмента на платената телевизия.

Докладът показва също, че освен Южна Калифорния се оформят и други филмови центрове в страната, а щати като Джорджия, Луизиана и Илинойс са използвали субсидии, за да привлекат на своя територия продукции.

„Тази индустрия подкрепя работните места и бизнеса във всички 50 щата и също така е силно конкурентна в световен мащаб, генерирайки 17,2 млрд. долара износ, като има положителен търговски баланс на всеки основен пазар на света“, посочва Чарлс Ривкин, председател и главен изпълнителен директор на Американската филмова асоциация.

Филмовата и телевизионна индустрия в САЩ бележи търговски излишък от 10,3 млрд. долара или 4% от общия търговски излишък в сектора на услугите, показва анализът.

Хвърлянето на светлина върху важността на сегмента за износа по всяка вероятност ще привлече повече внимание към исканията на водещите медийни компании за постигането на по-справедливи споразумения с Китай, до чийто пазар достъпът им е ограничен.

Излишъкът в сектора превишава този на телекомуникациите, транспорта, минното дело, както и на юридическия и застрахователния бизнес, посочват още от филмовата асоциация.

От данните става ясно, че индустрията отговаря за наемането на общо 972 000 души, подкрепя общо 2,6 млн. работни места и е извършила плащания към местния бизнес за общо 44 млрд. долара.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
"Цар Лъв"оглави бокс офис класацията на Северна Америка