Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Хората отново празнуват, Шампан ликува

Продажбите на шампанско се завръщат близо до предкризисните си нива

Хората отново празнуват, Шампан ликува

Снимка: pixabay.com

Продажбите на шампанско се завръщат близо до нивата си, преди пандемията с Covid-19 да удари продажбите и да попречи на хората да празнуват, коментира CNBC.

Очаква се постепенното преотваряне на световните пазари на пенливи вина да повиши продажбите до 305 млн. бутилки в световен мащаб през 2021 г., посочва General Syndicate of Champagne Winegrowers.

Хората са готови да купонясват отново, след като толкова месеци бяха блокирани у дома.

„Ако трябва да налучквам, мисля, че потребителите са готови да празнуват дори малките неща в живота“, коментира Натали Павлатос, говорител на американската организация Champagne Bureau.

Още по темата

През 2020 г. регионът Шампан отчете 18-процентов спад на доставките в сравнение с предишната година, с продажби за 4,8 млрд. долара и износ от 244 млн. бутилки, сочат данни, събрани от Comite Champagne, търговска асоциация, представляваща фермери и винарни в Шампан.

Оборотът на сектора, който остава втората по големина експортна индустрия във Франция след аеронавтиката, отчита загуба от близо 980 млн. долара. Последният път, когато регионът отчете подобно ниво на доставките, бе през 2017 г. с 307 млн. бутилки.

Пълната картина за продажбите на Шампан тази година ще стане ясна едва след празниците – започвайки от Деня на благодарността и приключвайки с Нова година, казва Павлатос. Тя добавя обаче, че Champagne Bureau научава, че производителите наблюдават продажби, които са доста над нивата от миналата година. На някои места дори са по-напред от предкризисните равнища, казва тя.

„Затова може да видим не просто завръщане към нормалното, но дори по-добро представяне от това през 2019 г.“, казва Павлатос.

През 2019 г. винарните в Шампан са доставили 297,6 млн. бутилки в цял свят, а лъвският пай като дестинация се пада на САЩ, оценявани на повече от 753 млн. долара.

Базираната в Лондон организация IWSR Drinks Market Analysis също отчита по-високи продажби от Шампан през 2021 г.

„Категорията бе с почти 18% надолу миналата година след спад от 2% през 2019 г.“, казва анализатор в IWSR, цитирайки данни на групата.

Сега организацията очаква глобалният ръст на обема на доставки от Шампан да бъде около 4% тази година, а до 2025 г. увеличенията да бъдат подобни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
„Мечешка карта“ помага за опазването на дивата природа в България