IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелските стаи във Вашингтон поскъпнаха с 927% за встъпването в длъжност на Тръмп

Стандартна двойна стая струва средно 2 071 долара през седмицата на церемонията спрямо около 200 долара обичайна цена

20:39 | 18.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако планирате да присъствате на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп на 20 януари, намирането на място за нощувка може да се окаже сериозно изпитание за финансовото ви състояние, пише MarketWatch.

Цените на хотелските стаи във Вашингтон са с 927% по-високи от обикновено в седмицата на церемонията, според сайта за онлайн резервации Trivago. Стандартна двойна стая струва средно 2 071 долара. Ако изключим големи събития като встъпването в длъжност на Тръмп, обичайната цена за този тип стая в града е около 200 долара.

„Около седмицата на встъпването в длъжност на нов президент винаги има повишено търсене на места за настаняване, независимо от партията, която е спечелила“, коментира Кристин Ломурекс, декан в центъра за хотелиерство и туризъм „Jonathan M. Tisch“ в Нюйоркския университет.

Увеличението в цената може да варира. При историческото встъпване в длъжност на Барак Обама през 2009 г., първия чернокож американски президент, заетостта на хотелите в столицата достигна 96,8%.

По данни на компанията за изследвания в областта на хотелиерството STR капацитетът на хотелите е бил запълнен на 88,7% през 2005 г. и на 66,8% през 2013 г. Все още няма прогноза за заетостта в хотелите тази година.

Според експерти търсенето тази година е подобно на това при церемонията през 2013 г. Много от стаите вече са запазени, но все още има свободни места, така че хотелиерите призовават хората да планират и резервират скоро.

Тази година е различна, защото към района няма да се стече само традиционният поток посетители, тъй като в събота ще се проведе и организиран протест срещу Тръмп, който се очаква да привлече повече от 200 хил. души. За това според анализатори е почти невъзможно да се определи колко души идват за демонстрацията и колко за церемонията.

Очакванията на набралия сериозна популярност сайт Airbnb са тази година за церемонията да дойдат 10 пъти повече посетители, отколкото през 2013 г. Повече от 15 100 гости са направили резервация чрез платформата за периода между петък и неделя – повече от първоначалните очаквания за 10 хил. гости. Медианната стойност на нощувка през Airbnb е 129 долара на вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още