IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И футболът започна дистанциране от Русия

УЕФА вероятно ще отнеме финала на Шампионската лига от Санкт Петербург, „Шалке 04“ премахва от екипа си логото на „Газпром“

17:01 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Caroline SeidSeidel-Di&szlig;mannel/picture alliance via Getty Images)</em></p>

Снимка: Caroline SeidSeidel-Dißmannel/picture alliance via Getty Images)

Футболният свят се дистанцира от Русия и държавната компания „Газпром“ заради руското нападение над Украйна. Според последователни съобщения в медиите в четвъртък Европейският футболен съюз (УЕФА) ще изтегли финала на Шампионската лига от руския град Санкт Петербург, предават AP и SID.

Решението ще бъде взето на извънредното заседание на Изпълнителния комитет, обявено за петък. Финалът на Шампионската лига беше насрочен за 28 май на стадион „Газпром Арена" в Санкт Петербург. Мястото има специално значение за руския президент: Санкт Петербург е родното място на Владимир Путин.

Първоначално УЕФА остави открита възможността за отлагане на финалния мач във вторник след ескалацията на ситуацията в Украйна. Руската държавна компания „Газпром" е един от най-големите спонсори на УЕФА. През последните дни редица политици вече призоваха за отлагане на финала. Британският министър-председател Борис Джонсън заяви във вторник: „Няма шанс за провеждане на футболни турнири в Русия, която нахлува в суверенни държави“.

Според Press Association УЕФА вече работи по резервни планове за мача. През последните два сезона мястото на провеждане на финала трябваше да бъде променено заради пандемията от коронавирус. В момента се обсъжда място на провеждане в Англия особено ако два клуба от Висшата лига стигнат до финала. Две от най-големите арени обаче вече са резервирани за този ден. Стадион „Уембли" ще бъде домакин на финала на плейофите във втора дивизия, а модерният „Тотнъм Арена" ще бъде домакин на финала по ръгби. Затова се обсъжда и Олимпийският стадион, където играе Уест Хем Юнайтед.

 

Все още не е известно дали новото място на провеждане на финала на Шампионската лига ще бъде обявено още в петък.

Засега официално не се планират промени в мачовете от Лига Европа, в които участват руски отбори. В понеделник УЕФА заяви, че е „в тесен контакт със съответните национални асоциации и клубове": „Понастоящем всички мачове ще се проведат по план." В състезанието остават два руски отбора - Зенит Санкт Петербург и Спартак Москва.

Преди това УЕФА вече се сблъска със сериозни критики за това, че се е спряла на Санкт Петербург. „Призоваваме ви да спрете да разглеждате Санкт Петербург и други руски градове като места за провеждане на международни футболни състезания", се казва в писмото на група евродепутати до УЕФА. Освен това сътрудничеството с руската държавна компания „Газпром" като спонсор на УЕФА трябва да бъде прекратено. Евродепутатите настояват и за налагането на санкции срещу руски длъжностни лица, участващи във футболни състезания, „които са съучастници в нарушаването на международното право".

Междувременно втородивизионният германски клуб Шалке 04 реши да не носи логото на основния си руски спонсор „Газпром",съобщиха от клуба в четвъртък. „С оглед на събитията, развитието и изострянето на обстановката през последните няколко дни", клубът реши да направи това, се казва в изявлението. Той добавя, че този ход е последвал разговорите с „Газпром Германия". „Вместо това на гърдите на футболистите ще има само емблемата на отбора", обявиха от клуба.

Още сутринта стана ясно, че бизнесменът Матиас Варниг, на когото САЩ наложиха санкции в хода на конфликта в Украйна, е подал оставка от поста си в надзорния съвет на Шалке. Варниг е председател на управителния съвет на Nord Stream 2 AG, което е дъщерно дружество на руската енергийна компания „Газпром“. Късно в сряда компанията влезе в списъка на санкционираните на американския президент Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още