IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Тим Кук влезе в клуба на милиардерите

Мениджърът притежава пряко 847 969 акции от компанията, а състоянието му вече мина 1 млрд. долара

09:41 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Девет години след като Стив Джобс се оттегли и изтласка Тим Кук към върха на Apple Inc. компанията е по-скъпа от всякога - както и Кук.

Пазарната стойност на Apple нараства след силни резултати и по-добри перспективи за технологичните гиганти.
Цената на акциите на Apple се повиши с почти 5% миналата седмица, оставяйки компанията, която Джобс съоснова преди 44 години в дома на родителите му в Калифорния, на върха по пазарна капитализация с пазарна стойност от близо 2 трилиона долара.

Тя беше оценена на около 350 млрд. долара, когато Джобс почина. Междувременно Кук се присъедини към един от най-елитните клубове на изпълнителните директори, които всъщност не са основали компаниите, които управляват: нетното му богатство мина 1 милиард долара, според изчисленията на Bloomberg Billionaires Index. Така главният изпълнителен директор на Apple влезе в клуба на милиардерите.

Кук притежава пряко 847 969 акции и миналата година получи над 125 милиона долара като част от пакета му на заплащане.



Пазарната стойност на Apple и богатството на Кук отразяват поскъпването на акциите на FAANG - фраза, която дори не е съществувала в ерата на Джобс. Развитието се случва в период, в който както Кук, така и неговите колеги изпълнителни директори на Big Tech - Джеф Безос от Amazon.com Inc., Сундар Пичай от Alphabet Inc. и Марк Зукърбърг от Facebook Inc., са изправени пред разследвания за антитръстови правила за това, което техните критици характеризират като монополистични сили.

Технологичните компании, включително Apple, Facebook и Amazon, се радват на нарастване на печалбите си по време на пандемията на коронавирус, тъй като повече хора прекарват времето си онлайн. 

През миналата седмица личното богатство на основателя на Facebook Марк Зукърбърг достигна 100 млрд. долара.
Apple е близо до момента, в който може да се окаже първата компания с оценка за 2 трлн. долара. А само преди две години тя стана първата с оценка от 1 трлн. долара.

Тим Кук пое управлението на Apple от Стив Джобс преди девет години.  През 2015 г. той каза, че планира да дари по-голямата част от богатството си и вече е дарил милиони долари. Зукърбърг също пое подобен ангажимент.
Зукърбърг, заедно с Джеф Безос от Amazon и Илон Мъск от Tesla, натрупаха богатството си благодарение на големите дялове, които притежават в компаниите, които са основали. За сравнение: делът на Кук в Apple е незначителен – около 0,02%.

Когато Джобс се оттегли през август 2011 г. и почина след това, Кук вече беше започнал да действа като временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Но инвеститорите и анализаторите бяха загрижени, че Apple няма да може да иновира толкова, колкото в миналото.

Въпреки че през последното десетилетие Apple не разкри нов продукт, новаторски като iPhone, компанията все още процъфтява. Кук надзирава развитието на устройства като iPhone X и Apple Watch, нови услуги като Apple Music и изследвания на нови бизнеси, като самоуправляващи се автомобили и очила с добавена реалност.

Дори пандемията, която съсипа много други части на икономиката, е благодат за Apple и другите големи технологични компании, тъй като хората разчитат още повече на своите продукти и услуги.

Последният им успех е в контраст с икономическите катаклизми, причинени от коронавируса: нарастващ низ от фалити, десетки милиони безработни и висок публичен дефицит.

Когато Apple наскоро отчете финансовите си резултати, Кук призна за трудностите пред семействата и бизнесите.
„Нямаме подход с нулева сума за просперитета“, каза той по време на конференцията. „Особено в такива времена сме фокусирани върху просперитета на всички, като се уверим, че успехът ни не е само наш успех”, каза той. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още