IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в коронакризата супербогатите станаха още по-богати

Общите активи на над 2000 милиардери по света се увеличиха до рекордните 10,2 трлн. долара

11:21 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em><span style="caret-color: rgb(0, 0, 0); color: rgb(0, 0, 0);">Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@austindistel?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Austin Distel</a>, чрез <a href="https://unsplash.com/" target="_blank">U</a></span></em></p>

Снимка: Austin Distel, чрез U

Причинената от коронавируса криза направи супербогатите по света още по-богати. Общите активи на над 2000 милиардери в долари по света се увеличиха до рекордната стойност от около 10,2 трилиона долара (8,7 трилиона евро) до края на юли, до голяма степен благодарение на възстановяването на фондовите пазари. Това става ясно от анализ на консултантската компания PwC и швейцарска банка UBS, чийто анализ ще бъде публикуван по-късно в сряда.

Според проучването инвестициите в бързо растящи области като технологиите и здравеопазването се оказват основните двигатели, пише Handelsblatt.

Oгромното богатство се разпределя между 2189 мъже и жени. Преобразувана в евро, сумата е повече от два пъти по-висока от общата годишна икономическа продукция на Германия - най-голямата икономика в Европа (за 2019 г. малко под 3,5 трлн. евро). В изчисленията са включени пари, недвижими имоти, луксозни стоки, както и акции и активи на компании. Приспаднати са и пасивите.

В Германия нетното богатство на ултрабогатите се повишава до 594,9 млрд. долара в края на юли след спад в началото на пандемията. При последното изследване (към март 2019 г.) то беше 500,9 милиарда долара. Оттогава клубът на супербогаташите се е увеличил от 114 на 119 членове.

След избухването на пандемията германските милиардери постигнаха най-голям ръст в областта на технологиите (плюс 46 процента), здравеопазването (плюс 12 процента) и финансите (плюс 11 процента).

Технологичните пионери като лидера на Tesla Илон Мъск или китайката Джун Хуейдзиен, основател и главен изпълнителен директор на Hansoh Pharmaceutical, успяха да увеличат лавинообразно своето богатство. За разлика от тях мнозина, чието богатство идва от по-малко иновативни индустрии, като недвижимите имоти и суровините, напоследък трябваше да понесат загуби.

Традиционно в Германия има относително малко промени сред супербогаташите, обяснява Максимилиан Кункел, главен инвестиционен стратег на UBS за Германия. "Covid-19 сега ускорява растежа на активите с над средния темп в области, задвижвани от иновациите, като технологичния или здравния сектор, като по този начин причинява промяна в активите”.

Според него през последните месеци предприемачите в тези области са се възползвали от факта, че краткосрочната загуба на доходи е била ограничена, докато дългосрочните перспективи са се подобрили значително в някои случаи.

Според наскоро публикувана класация от Manager Magazin най-богатите германци са семейство Райман с приблизително състояние от 32 млрд. евро. На второ място е основателят на Lidl Дитер Шварц с предполагаемо състояние от 30 млрд. евро. Братята и сестрите Сузане Клатен и Шефан Кванд, които притежават почти половината от акциите на BMW, са обявени за трети в списъка. В резултат на кризата активите им са се свили с 1,5 милиарда евро до около 25 милиарда евро.

Но пък друга класация на Welt am Sonntag, публикувана на 20 септември, стига до заключението, че основателят на Lidl Шварц е най-богатият германец - с прогнозно състояние от 41,8 милиарда евро. На второ място следва семейство Райман с 21,45 милиарда евро. И според Welt am Sonntag класацията се основава на приблизителни изчисления.

Свръхбогатите обаче също усетиха турбуленцията в началото на кризата, която наред с други неща доведе до рязък спад в цените на акциите на фондовите пазари. Според проучването седмиците непосредствено след избухването на пандемията са причинили спад на глобалното богатство на милиардерите с около 6,6% до 8 трлн. долара за периода на март 2019 г. и април 2020 г.

Клубът на супербогаташите временно загуби 43 членове. От април нататък започва обаче фаза на възстановяване, при която общите активи са се увеличили с около 28% до края на юли 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още