IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Zara се врече във вярност към Пекин на фона на протестите в Хонконг

Мултинационалните компании все по-често биват замесвани в протеста срещу закона за екстрадицията

15:39 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължаващите масови протести за повече демокрация в Хонконг оказват по-голям натиск върху чуждестранните модни компании да не разстроят централното правителство на Народната република. Испанската модна верига Zara, например, беше принудена късно в понеделник вечерта да разпространи изявление чрез китайската социална мрежа Weibo, че компанията подкрепя суверенитета на Пекин над финансовия център.

Zara отрече спекулациите в китайски социални медии, че служителите на търговеца на дребно подкрепят протестите срещу Пекин заради затварянето на магазини на компанията вчера в Хонконг, съобщава Bloomberg.

“Zara никога не е правела коментари и не е предприемала действия, свързани с протестите в Хонконг“, заявиха от търговеца на дребно в акаунта си в Weibo. От  Zara посочиха още, че „подкрепят една държава, две системи“.

Мултинационалните компании все по-често биват замесвани в протеста срещу закона за екстрадицията, които се превръща във все по-голямо предизвикателство за властите в Пекин.

Най-големият авиопревозвач на Хонконг Cathay Pacific Airways се сблъсква вече с негативната реакция от страна на Китай, след като служителите му се присъединиха към демонстрациите. В същото време компании от HSBC Holdings до PwC бяха обект на спекулации в онлайн пространството по отношение на позициите им относно протестите, които разтърсват бившата британска колония през последните три месеца.

Марката, която е част от най-голямата световна модна верига Inditex, се притеснява, че обичащите да пазаруват китайци може да ѝ обърнат гръб. Други марки също са принудени да заемат позиция относно китайския суверенитет. Луксозните брандове Versace, Givenchy и Coach наскоро предизвикаха напрежение, след като пуснаха тениски, на които Хонконг е изобразен като отделна държава. Тениските бързо бяха изтеглени от продажба, а компаниите се извиниха за „сериозната грешка“. 

Zara, която е собственост на испанския моден конгломерат Inditex, попадна в центъра на спекулациите заради затварянето на няколко нейни магазина в понеделник в Хонконг и предположението, че това се е наложило заради участието на служителите й в общия протест.

Всичките 14 магазина на Zara в Хонконг са отворили във вторник, въпреки че четири от тях са го направили по-късно от обикновено заради прекъсвания в работата на градския транспорт, което е довело до закъснения на служителите, са обяснили от компанията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още