IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония няма да има стаден имунитет навреме за Олимпиадата

Ключовият праг от 75% ваксинирани ще бъде достигнат около октомври

16:40 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По всяка вероятност Япония ще достигне стаден имунитет срещу COVID-19 чрез масово имунизиране няколко месеца след планираната за лятото Олимпиада. Това прогнозира изследователската компания Airfinity, въпреки че страната е успяла да си осигури най-голямо количество ваксини в Азия.

Това ще е удар за премиера Йошихиде Суга, който обеща да има достатъчно ваксини за населението до средата на 2021 г.

„Япония изглежда ще закъснее“, коментира Расмус Бех Хансен, основател на британската Airfinity. „Те зависят от вноса на много (ваксини) от САЩ. А в момента не изглежда много вероятно да получат големи количества от, например, ваксината на Pfizer“, допълва той.

По думите на Хансен Япония няма да достигне 75% дял на ваксинираните – ключов праг за постигането на стадния имунитет, до около октомври – два месеца след закриването на Олимпийските игри.

Токио има споразумения за покупката на 314 млн. дози от Pfizer, Moderna Inc и AstraZeneca Plc, като това ще е повече от достатъчно за нейното население от 126 млн. души.

Но проблемите при прилагането на ваксините в други части на света увеличават съмненията, че Япония ще успее да се сдобие с дозите навреме.

Таро Коно – ръководителят на прорамата по ваксиниране на Япония, заяви миналата седмица, че първите ваксини ще бъдат поставени през февруари, като ще се започне с 10 хил. души медицински персонал.

Япония е особено уязвима, тъй като първоначалният ѝ план за ваксиниране зависи от дозите от медикамента на Pfizer, които може да бъдат задържани от САЩ, за да се прилагат за борба с пандемията там.

„Просто няма достатъчно ваксини за всички държави, с които Pfizer сключи споразумение“, коментира Хансен. САЩ се нуждае от още 100 млн. ваксини, за да може да е сигурно, че ще постигнат своите цели и голяма част от тези 100 млн. ще дойдат от предвидените за Япония, коментира още той.

От японското министерство на здравеопазването не коментираха прогнозата на Airfinity. От своя страна от Pfizer заявиха в изявление, че работят да подобрят капацитета си, за да отговорят на търсенето и до края на годината са си поставили задача да произведат 2 млрд. дози ваксини.

Pfizer разширява дейността на своя производствен център в Пюрс, Белгия, което ще има временен ефект върху някои доставки до средата на февруари. Междувременно компанията продължава да „работи отблизо с всички правителства за разпределение на дози“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още