IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японска принцеса се отказа от титлата си, за да се омъжи за съученик

Принцеса Мако няма да получи и еднократна сума от един милион долара заради отказа от кралския си статус

17:03 | 25.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Японската принцеса Мако се отказа да получи еднократна сума от един милион долара заради отказа си от кралския си статус, за да се омъжи за свой съученик от колежа, предава Ройтерс. Това открива пътя за отлаганата с години женитба заради спор, свързан с годеника ѝ.

29-годишната дъщеря на тогавашния император Акихито и бившият ѝ съученик от колежа Кей Комуро обявиха годежа си през 2017 г. Но сватбата им беше отложена след съобщения за финансов спор между майката на Комуро и бившия ѝ годеник.

Очаква се правителството да утвърди, че принцесата се отказва от плащането на стойност 150 млн. йени (1,35 млн. щатски долара), полагащо се на кралски особи, които се отказват от статуса си, за да сключат брак с човек от народа, на фона на публични критики заради годеника ѝ, съобщи държавната телевизия NHK.

Според медията датата на сватбата може да бъде обявена през октомври.

Японска телевизия неотдавна засече Комуро в Ню Йорк в очакване на предстоящата сватба. Той беше показан с конска опашка – подробност, която предизвика гняв сред някои японски потребители на Twitter.

Медиите съобщават, че двойката смята да живее в САЩ. Според японския закон за наследяването, който предвижда, че само мъже имат право да заемат трона, жените от императорското семейство губят статуса си, ако се омъжат за човек от народа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още