IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Asahi купува австралийския пивовар CUB за 11,3 млрд. долара

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г.

12:00 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската компания Asahi придоби емблематичната австралийска пивоварна Carlton & United Breweries (CUB), която стои зад известни местни марки като Victoria Bitter, Carlton Draft, Great Northern, Cascade и Crown Lager, срещу 16 млрд. австралийски долара (11,3 млрд. долара, съобщава The Sydney Morning Herald.

Сделката беше обявена на Токийската фондова борса по-рано днес от Asahi и бившия собственик на CUB – белгийската Anheuser-Busch InBev.

CUB е със седалище в Мелбърн и е иконично име за любителите на бирата в Австралия. В щата Виктория дружеството произвежда бира в пивоварната в Абътсфорд. 

Освен това CUM има и други пивоварни из цялата страна, включително пивоварната Cascade в Хобарт.

Пивоварната компания е купена от Foster's преди 15 години, която от своя страна е придобита от южноафриканския пивоварен гигант SABMiller през 2011 г.

AB InBev заяви, че въпреки продажбата на CUB остава ангажирана с азиатско-тихоокеанския регион.

"Ние продължаваме да виждаме голям потенциал за нашия бизнес в региона и той остава двигател за растежа в нашата компания", казва Карлос Брито, главен изпълнителен директор на компанията.

Сделката за 11,3 млрд. долара следва избухването на корпоративно пренасочване в световния пивоварен бизнес. В началото на май AB InBev обяви, че дъщерното ѝ дружество Budweiser Brewing Company APAC Limited е подало заявление за листване на малка част от акциите си на фондовата борса в Хонконг.

През миналата седмица AB InBev потвърди, че няма да продължи с подобни действия, приписвайки решението на "няколко фактора, включително преобладаващите пазарни условия".

Компанията заяви, че ще следи отблизо пазарните условия, тъй като "непрекъснато преценява възможностите си за повишаване на стойността на акционерите".

В петък AB InBev обяви, че приходите от продажбата ще се използват най-вече за изплащане на нейния дълг.

От компанията добавиха, че Asahi Holdings е извършила финансиране за сделката и че тя е предмет на обичайните крайни условия, като отговаря и на регулациите на Австралия. Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още