IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иглика Трифонова: Промените в Закона за филмовата индустрия са грешка

Моментът за българската култура и изкуство е кризисен, коментира режисьорът

12:52 | 12.02.21 г.
Иглика Трифонова: Промените в Закона за филмовата индустрия са грешка

Тя потвърди, че има много проблеми пред „трудното“ кино, но дебатът не е на плоскостта на културата.

„Последните предложения за промени в Закона за филмовата индустрия са с една единствена цел – да се приеме схемата за възстановяване на разходите на чуждото кино, което се снима тук. Чуждестранното кино дава хляб на много хора и ние нямаме нищо против то да съществува. Но ако то е толкова важно за икономиката на страната, тогава то трябва да бъде подпомогнато чрез други икономически закони“, заяви Трифонова.

Според нея е недалновидно да се вземат пари от българския данъкоплатец и да се възстановят разходите за билет на някоя супер звезда, която идва и снима тук.

„Политиците твърдят, че ние врагуваме с чуждестранното кино и че има врагуване между игралното кино и сериалите. Това категорично не е вярно“, коментира Трифонова.

Тя не скри възмущението си, че между двете четения на Закона за филмовата индустрия депутатите са прокарали промени, които те „искаха“.

„Аз лично съм доведена до отчаяние, защото отношението на полиците към хората на изкуството е повече от обидно. Мои колеги работиха дълго по проектозакона, защото най-добре го познават, разкри филмовият режисьор. - За това се обидихме. Така не се прави. Това е съществена загуба на доверие, която дълго ще се отразява на отношенията между хората на изкуството и политиците."

Трифонова описва настоящият момент за българската култура и изкуство като кризисен.

„Имаме дълбоки проблеми. Нашият Национален филмов център не работи в момента. Нямаме представа как ще работим през следващата година. В изключително тежка ситуация сме“, притеснена е тя.

Защо премиите за културните дейци разделиха гилдията? Защо десет години Законът за филмовата индустрия предизвиква раздор сред кинотворците? Как се прави кино по време на пандемия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още