IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea иска да завладее Индия

До 2025 г. се планира откриването на общо 25 магазина в страната

19:48 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда обектът в Индия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда обектът в Индия. Снимка: Ройтерс

Шведският мебелен гигант Ikea открива първия си магазин в Индия. Целта на магазина в близост до Хайдерабад е да се предложи „качество на достъпни цени", твърди директорът на Ikea Джаспър Бродин в деня преди планираното откриване, цитиран от AFP.

Простиращият се на 37 000 кв. метра магазин се намира в HITEC City, технологичният център на Хайдерабад – с население над 6 млн. души.

IKEA е първият голям независим търговец на дребно, който получава одобрение за преки чуждестранни инвестиции в страната и планира да отвори повече магазини в големите градове през следващите години.  До 2025 г. се планира откриването на още 24 магазина, като следващият ще бъде открит през идната година в Мумбай. Досега компанията от Швеция е придобила четири терена в Индия.

Компанията възнамерява да вземе предвид културните особености на страната.

Бродин признава, че за много индийци от средната класа е необичайно да сглобяват сами собствените си мебели. В страната с ниските разходи за труд е обичайно служители на по-малки семейни фирми да посещават клиентите у дома им и да доставят подходящи мебели директно на място. 

Мебелният магазин от 37 000 квадратни метра е построен на терен от 52 000 квадратни метра Технологичния център на Хайдерабад и се очаква да посреща повече от 7 млн. посетители годишно. В новия обект ще работят 950 души, 47% от които са жени. По този начин IKEA Group изпълнява обещанието си да ангажира около 50% жени на всички нива. Освен това шведската група поддържа ангажимента си да направи устойчивостта важен аспект на всички бизнес дейности, както в мебелните магазини, така и във веригата за доставки. Всички магазини на IKEA са оборудвани със слънчеви колектори, LED осветление, системи за пречистване на водата и съвременни системи за управление на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още