IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea плаща най-високото обезщетение за смърт на дете в щатската история

Мебелният производител ще плати 46 млн. долара на родителите на момче, след като скрин падна върху него и го уби

18:47 | 07.01.20 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Шведският мебелен производител Ikea се съгласи да плати обезщетение на стойност 46 млн. долара на родителите на момче, което почина след като произведен от компанията скрин падна върху него, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на BBC.

Двегодишният Йозеф Дудек се задуши през май 2017 г., когато скрин, закупен от Ikea затисна момчето в дома на семейството в Калифорния.



Опасения около безопасността на въпросния скрин, който тежи цели 32 кг., се появиха и преди година след смъртта на още три деца.

Адвокати коментират, че това е най-голямото обезщетение, платено за смърт  на дете в историята на САЩ. Сумата е близо три пъти повече от това, което Ikea е платила за уреждане на подобни дела през 2016 г., когато 50 млн. долара бяха разделени между три семейства, посочват от USA Today.

„Въпреки че никой не може да промени трагичните събития, които ни доведоха дотук, в името на семейството и всички замесени по случая, сме благодарни, че този съдебен процес завърши с решение“, заяви говорителят на Ikea. 

През 2016 г. Ikea изтегли милиони шкафове от модела Malm от продажба в Южна Америка поради опасения за безопасността на продуктите, като това е най-голямото изтегляне на стоки в историята на шведския производител на мебели.

Първоначално от мебелната компания предупредиха своите клиенти да използват допълнителни механизми за закрепване на шкафовете към стената, но смъртта на трето дете предизвика крайните мерки, свързани с изтеглянето на стоките.

Камдън Елис на 2 години, Кърън Колас също на 2 години, както и 23-месечният Тед МакГий починаха, след като същия вид шкаф падна върху тях.

След последното споразумение Ikea реши да продава само шкафове, които отговарят на националния стандарт за безопасност на мебелите за съхранение на дрехи в САЩ.

Смъртните случаи подтикнаха Комисията за безопасност на потребителските стоки в САЩ, да започне образователна кампания за рисковете при падане на тежки мебели.

През 2017 г. компанията възобнови кампанията по изтеглянето на проблемния скрин от САЩ и Канада.


Как от семейството коментират темата вижте в продължението на материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още