IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA се насочва към маргинализирани общности чрез социалната си програма

Компанията е подписала три до петгодишно партньорство с компания в Уганда за доставката на кафе от местни фермери

19:10 | 24.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: IKEA</em></p>

Снимка: IKEA

Шведската верига магазини за търговия на мебели IKEA ще започне да получава доставките си на кафе от един източник в Уганда, добавяйки свързани с храни бизнеси към партньорствата си за социално предприемачество, предава Bloomberg.

Най-голямата верига магазини за мебели в света, която досега се фокусираше върху дребни доставчици и занаятчии в тези си партньорства, е подписала три до петгодишно партньорство с Kawacom – производител и износител на кафе в Уганда, който работи с местни фермери в региона около Бели Нил.

Със сделката IKEA е поръчала достатъчно зърна от сорта Арабика, за да напълни 500 хил. пакета кафе от по 250 грама, които ще се предлагат в 30 магазина от тази есен, казва Ваишали Мисра, който управлява Ikea Social Entrepreneur Initiatives. Компанията ще купи същото количество през следващата си фискална година.

Ходът е част от инициативата за социален бизнес на IKEA, която цели да помага на маргинализирани членове на обществото, като им предлага достъп до пазари, обучения и доходи. Компанията вече има 19 предприемачески партньорства с по-малки доставчици в сферата на занаятите и услугите.

Всеки един от тях продава стоки за средно 2,5-3 млн. долара годишно чрез IKEA. Това означава производство за средно четири до шест месеца за доставчиците, казва Мисра.

„Дългосрочните партньорства на IKEA с общностите, произвеждащи храни, могат да помогнат за подобряване на поминъка, за изграждане на устойчиво производство на посевите и за подкрепа на общности, за да станат те устойчиви и независими“, допълва Мисра.

IKEA води преговори и за доставки на какао от по-малки фермери в Африка или Южна Америка и ядки от същите региони или Азия. Социалната ѝ програма вече има партньорства в страни като Тайланд, Йордания, Индия и САЩ и включва около 10 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 6 години
колко жалко, че не може да парви мебели...........е нищо, кафе, чай, се нещо ше се върти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още