IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA ще представи серия килими и платове, направени от сирийски бежанци

Очаква се инициативата да създаде работни места за около 200 сирийски бежанци, живеещи в Йордания

14:23 | 03.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Шведската компания за мебели IKEA планира да представи през 2019 г. нова серия от килими и платове, направени от сирийски бежанци. Очаква се инициативата да създаде работни места за около 200 сирийски бежанци, живеещи в Йордания, като това ще бъдат предимно жени, съобщава CNN.

Ситуацията в Сирия е огромна трагедия на нашето време, а Йордания пое голяма отговорност, приемайки сирийски бежанци. Решихме да видим как IKEA може да помогне“, казва Джеспър Бродин, управляващ директор на веригата.

Компанията казва, че работи с местни организации, които се фокусират върху проблемите на жените, за да дадат начало и развитие на проекта.

Йордания е приела малко над 655 хил. сирийски бежанци, сочат данни на ООН. Последните данни показват, че около 37 хил. разрешителни за работа са били издадени от Йордания за сирийски бежанци, макар че много сирийци работят без разрешителни. Процентът на работещите жени обаче е много малък, традиционно те са натоварени с отглеждането на децата.

IKEA казва, че ще работи с местни организации, за да гарантира, че часовете са гъвкави за жените, които се грижат за членове на семейството.

Килимите и платовете ще бъдат продавани на местно ниво и на други пазари в Близкия изток, които имат споразумения за свободна търговия с Йордания. Шведският мебелен гигант казва, че продуктите ще бъдат част от ограничена серия.

Работата на IKEA по проекта предшества решението на президента Тръмп да забрани достъпа на граждани от седем предимно мюсюлмански страни, включително Сирия, за поне 90 дни. Тръмп ограничи и общия брой на бежанците, които могат да бъдат допуснати в САЩ, до 50 хил. за фискалната 2017 г. и забрани достъпа на сирийски бежанци за неопределено време.

Подкрепяме фундаменталните права на всички хора и не приемаме никаква форма на дискриминация“, се казва в изявление на компанията.

Висшият мениджър на IKEA в САЩ – Ларс Петерсон, каза след издаването на заповедта от Тръмп, че всички служители на компанията, които са жертва на забраната, могат да получат безплатна юридическа консултация и среща с психолог при нужда. Всяко предложение, които ще дискриминира определена група от нашите клиенти или служители или ще ограничи тяхната способност да привлекат и задържат таланта, е смущаващо“, каза той.

IKEA предприе редица инициативи, за да помогне на бежанците и наскоро получи награда за сглобяем подслон за бежанци, разработен заедно с ООН. Компанията дари и 30,8 млн. евро за проекти за осветление и възобновяема енергия в бежански лагери в Близкия изток, Африка и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
За едни брадва , за други сватба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още