IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA засилва значително производството си в Турция

Целта на шведския гигант е да преодолее проблемите с веригите на доставка

18:01 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Шведският мебелен гигант IKEA планира да пренасочи по-голяма част от производството си към Турция, за да минимизира проблемите с глобалните вериги на доставки и по-високите разходи за превоз, заяви главният финансов директор на компанията за Турция.

Продуктите, които се очаква компанията да произвежда и след това да изнася от Турция, включително фотьойли, библиотеки, гардероби и кухненски шкафове, в момента се доставят от хиляди километри от Източна Азия до Близкия изток и европейските пазари, предава Ройтерс.

„Заради проблеми с доставките по време на пандемията [с Covid-19] се опитваме да засилим производството в Турция“, заяви главният финансов директор Керим Низел за Ройтерс, отказвайки да даде оценка точно колко капацитет ще бъде преместен.

„Всички видяхме по време на пандемията, че диверсифицирането е важно“, добавя той. „Може би не е добра стратегия да произвеждаме продукти в една страна и след това да ги транспортираме къде ли не по света“.

Компанията има седем магазина в Турция и вече изнася три пъти повече, отколкото внася в страната. В момента в Турция се правят текстилни, стъклени, керамични и метални продукти за глобален износ.

Низел казва, че цената на контейнер от Източна Азия е скочила до 12 хил. долара от 2000 долара преди пандемията миналата година. „По-разумно е да ги произвеждаме по-близо до мястото, където ги продаваме. Ето защо искаме да се произвеждат в Турция“.

Ходът на IKEA следва подобни стъпки от други европейски брандове като Benetton, която приближава производството си по-близо до дома, засилвайки дейността в Сърбия, Хърватска, Турция, Тунис и Египет, за да намали наполовина производството в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още