IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илюстрирането на детски книги и учебници събира изкуството и бизнеса

Компромис с рисунките за деца не може да се прави, посочи Маглена Константинова

11:05 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Национален комплекс по култура - Горна баня</em></p>

Снимка: Национален комплекс по култура - Горна баня

Илюстрирането на детски книги и учебници събира изкуството и бизнеса, а компромис с рисунките за деца не може да се прави. С това убеждение твори художничката Маглена Константинова, която има принос за създаването на 700 произведения, сред които книги, марки и ордени. В Bloomberg TV Bulgaria Интервю тя обясни какво е да работиш с утвърдени автори и как илюстраторът защитава своята позиция. Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски и руски.

Илюстрациите не трябва да са модернистични, особено в учебниците, посочва художничката.

Маглена Константинова разкри, че през 2016 г. ú се наложила да нарисува три хиляди илюстрации в рамките на три месеца за различни учебници. „Светослав Тертер. Полетът на орлето“ е най-новата, но не и последната книга с илюстрации, върху която художничката в съавторство с Ясена Христова работи по оформлението.

Константинова разказва за работата си с Леда Милева, с която повече от 17 години е в творчески тандем с илюстрации на 35 книги.

„Леда Милева в началото беше много строга, но след това станахме приятелки. Когато сме ходили по заведения заедно, хората я разпознаваха и идваха да я поздравяват. В този момент тя се обаждаше по телефона на издателя си Иван Гранитски и казваше „прати ми по шофьора 30 книги „Зайченцето бяло“, а след това ги раздаваше на хората. Те бяха много трогнати от този жест“, сподели художничката.

Константинова е работила и по книгата на Павел Павлов „Окървавената палитра“, която излиза на пазара по повод 450-годишнината от рождението на италианския художник Микеланджело Караваджо. По думите ú най-голямото предизвикателство е да илюстрираш книга за художник.

„Този роман не е само исторически, но и психологически. Докато създавах илюстрациите преживявах трагедия в книгата със сърцето си“, разказва Маглена Константинова.

Какво е да работиш в творчески тандем? Правят ли се компромиси в творческия процес при илюстрацията на книгите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още