IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бъдеще спортната фотография в България?

Трудно се мотивират млади ентусиасти, които да искат да се изявяват, коментира Любомир Асенов, който следи Формула 1 на един обектив разстояние

15:31 | 08.02.21 г.
Има ли бъдеще спортната фотография в България?

Най-важното нещо, за да са успешни снимките на един спортен фотограф, е той да познава добре правилата на спорта. А основното качество, което трябва да притежава съответният човек, е самодисциплината. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria спортният фотограф Любомир Асенов, който единствен има достъп до престижното автомобилно състезание в света Формула 1.

„В България е трудно да си спортен фотограф, защото сме свикнали да си вършим работата сами и хората не си дават сметка за твоите разходи и за твоето време“, каза той и добави, че основният проблем на поддържането на такъв бизнес в страната е намирането на клиенти.

„Състоянието на медиите също не е добро и все по-малко медии могат да си позволят месечен абонамент“, коментира фотографът, който снима за специализираното списание за Формула 1 и моторни спортове Club S1 и е собственик на фотографска агенция LAP.

По думите на Асенов още с обвяването на извънредното положение 70% от клиентите му са прекратили абонаментите си към неговата компания.

„Всички спря при нас, което е сериозен удар, но това е едно от перата в България, на което не се обръща никакво внимание“, смята Любомир Асенов.

Освен олимпийските игри фотографът информира, че ще фотографира неофициалното световно първенство по голф в края на септември тази година. 

„Ако футболът е царят на спортовете, това не означава, че другите спортисти полагат по-малко усилия и моето желание е да покажа това“, заяви Асенов относно страстта си да снима всички спортове. 

Той прогнозира, че бъдещето на спортната фотография в България ще бъде трудно.

„Трябва да уважаваме труда си един на друг и да работим за по-добро представяне на спорта в нашата страна“, съветва още фотографът. Той изтъкна, че трудно се мотивират млади ентусиасти, които да искат да се изявяват в спортната фотография.

Как се покриват изискванията за снимки на Формула 1? Коя е снимката, която утвърди българския спортен фотограф? Как да накараш големите да купуват снимки? Колко е адреналинът на Формула 1 на обектив разстояние? Как се защитава творческият продукт?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още