IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Inditex повишава печалбата си с една трета

Концернът-майка на Zara печели от онлайн бизнеса си

14:47 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Zara в Барселона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Zara в Барселона. Снимка: Ройтерс

Най-големият в света търговец на дребно в модната индустрия Inditex не може да бъде спрян от икономическата криза на вътрешния испански пазар. Попътен вятър на дружеството-майка на марки като Zara, Bershka и Massimo Dutti носи процъфтяващият онлайн бизнес, триумфът на нововъзникващите пазари и все по-бързите промени на модните колекции, предава Ройтерс.

Както обяви в сряда мениджмънтът, през първата половин година печалбата е скочила с една трета до 944 млн. евро. Така компанията явно е надхвърлила очакванията на анализаторите, които очакваха средно печалба в размер на 905 млн. евро. През текущото тримесечие оборотът е скочил със 7% на сравнима база.

Inditex генерира все по-малко приходи в Испания: делът на бизнеса на вътрешния пазар падна до 22% от 26% преди година. От планираните 480-520 нови магазина през тази година по-голямата част трябва да са в Китай. След септември и китайците вече могат да пазаруват стоките на Inditex по интернет.

На борсата в Мадрид инвеститорите реагираха ентусиазирано на междинния доклад. Акциите на Inditex поскъпнаха с около 2%.

От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с близо 7 на сто, което рязко контрастира с представянето на основния борсов индекс в Испания IBEX 35, който е изгубил близо 25%.

Концернът от северноиспанския град Артеихо, който държи и марките Massimo Dutti, Bershka и Pull & Bear, е представен в 82 страни на петте континента. През миналата година Inditex откри 483 нови обекта и в момента има над 5 500 филиала. През 2011 г. концернът откри първите си магазини в пет нови страни – Австралия, Тайван, Азербайджан, Южна Африка и Перу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още