IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на игрите вече изпреварва по приходи музикалната индустрия

Близо половината от приходите на индустрията се дължат на мобилните игри

17:01 | 21.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Индустрията на игрите никога не се е справяла толкова добре на световно равнище. След ръст на приходите с около 9,5% между 2018 и 2019 г. – от 138,7 млрд. долара на 152 млрд. долара, се очаква нов ръст през тази година. Това показва доклад на онлайн платформата SafeBettingSites.com, която събира данни за сайтове за регламентирани залози. Тя прогнозира, че приходите тази година ще достигнат 159,3 млрд. долара, или 4,8% спрямо 2019 г., пише френският вестник La Tribune.

Ако очакванията се сбъднат, приходите през тази година на индустрията на игрите ще са три пъти по-големи от тези на музикалната индустрия, които достигнаха 57 млрд. долара през 2019 г. Те също така ще са четири пъти над равнището на приходите от бокс офис индустрията, които възлязоха на 43 млрд. долара през 2019 г.

Авторите на доклада стигат още по-далеч, като прогнозират, че годишният растеж на сектора ще достигне 9% за периода между 2018 и 2022 г. С това приходите на индустрията ще достигнат 196 млрд. долара през този период.
Редица фактори определят бързия растеж. На първо място това е развитието на пазара – потребителите днес купуват по-малко игри, отколкото преди, но им посвещават повече време. За да се възползват от този потенциал, доставчиците на игри преминават от модела на единичната покупка към възобновяем източник на приходи. Трябва да се отбележи, че бяха внесени значителни подобрения в съдържанието на игрите и достъпа до интернет, което благоприятства достъпността между платформите и устройствата.

Мобилните игри – звезди в сектора

Близо половината от приходите в индустрията на игрите (48%) се дължат на мобилните игри. През 2019 г. те имаха дял от 45%, или приходи от 68,5 млрд. долара, което превръща тази категория в най-значимия сегмент от онлайн игрите.

Като свидетелство за растежа Google Play Store регистрира ръст от над 70% на годишна основа на хората, които се абонират за игрите. Сегментът на мобилните игри трябва да достигне приходи от 77,2 млрд. долара през 2020 г., което е ръст с 13,3% спрямо предходната година. Приходите от конзолни игри също се очаква да нараснат, но в по-малка степен – с 6,8% на годишна основа до 45,2 млрд. долара. Игрите на настолен компютър ще отбележат ръст от 4,8% тази година и ще достигнат приходи от 36,9 млрд. долара.

Мобилните игри също заемат все по-значимо място в ежедневието на хората. През 2019 г. те са съставлявали 33% от общия обем на свалените приложения. Най-малко 50% от всички потребители на приложения на мобилните си устройства играят на игри. Това поставя категорията на трето място сред най-използваните приложения след социалните мрежи с 67% и приложенията за покупки с 56%.

САЩ и Китай са лидери

Азиатско-тихоокеанският регион доминира световния пазар на игри с генерирани приходи от 72,2 млрд. долара през 2019 г. Сумата трябва да достигне 78,3 млрд. долара през 2020 г., докато пред 2017 г. тя е била само 36 млрд. долара.

Забележителният растеж се дължи най-вече на китайския пазар, който е генерирал приходи от 34,4 млрд. долара миналата година, като далеч изпреварва Япония, която е родина на Nintendo и други гиганти в индустрията на игрите.

Генерираните приходи от индустрията в Страната на изгряващото слънце са достигнали 19 млрд. долара. Приходите на китайския пазар са нараснали над два пъти спрямо 2014 г. и се намират на най-високото си ниво в историята.

Азиатско-тихоокеанският регион е лидер в международен план, а на ниво страни САЩ са водещ пазар с най-висок обем на генерираните приходи. С 36,9 млрд. долара те са смятани за най-големия пазар на игри в света и това основно се дължи на увеличаването на приходите от конзолни игри, които са отбелязали ръст от 13,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още