IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията и войната в Украйна поставят под въпрос печалбата на Asos

Въпреки това компанията очаква продажбите през второто полугодие да се ускорят

15:34 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британският онлайн търговец на мода Asos заяви, че годишната му цел за печалба е изложена на риск заради ускоряващата се инфлация и смущения от войната на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg.

Търговецът на дребно заяви във вторник, че запазва прогнозата си за фискалната година, приключваща през август, с изключение на загуба на бизнес заради спирането на продажбите в Русия. Акциите поевтиняха с 5,1% до двегодишно дъно.

Asos търпи промяна в резултатите си през последна година, след като печелившата му позиция в онлайн търговията по време на блокадите заради Covid бе отслабена от отварянето на физическите магазини, нормализирането на потребителските навици и забавянията във веригите на доставки. Акциите загубиха една трета от стойността си тази година, а компанията все още търси главен изпълнителен директор, който да замени Ник Байтън, оттеглил се през октомври.

Прогнозата на Asos е за печалба преди данъците от 110 до 140 млн. паунда (143 до 182 млн. долара). Анализатори очакват 103 млн. паунда. Компанията заяви, че икономиката се е влошила от публикуването на насоките през октомври и има повече риск от нормалното през второто полугодие.

Русия и Украйна са осигурили около 4% от приходите и 20 млн. паунда от печалбата за миналата година, заяви Asos.

Компанията каза, че очаква продажбите през второто полугодие да се ускорят, след като се повишиха с 4% през първата половина на годината при постоянни валутни курсове. Asos заяви, че инвентарът е в по-добро състояние, сравненията с година по-рано стават по-лесни и очаква потребителите да купуват повече дрехи за социални събития и ваканции. Компанията допълни, че увеличава рекламата си на пазари извън Великобритания, които изостават, както и че проблемите с веригите на доставки се облекчават.

Оперативната загуба през първото полугодие е била 4,4 млн. паунда спрямо печалба от 109,7 млн. паунда година по-рано.

Asos е основана в северен Лондон през 2000 г. от Ник Робъртсън и брат му с малка сума начален капитал. Тя бе вписана на малкия пазар на Лондон AIM за 20 цента на акция и оценка от 12 млн. паунда, но преди няколко месеца се прехвърли на Лондонската фондова борса. От много години се смята за любимец на фондовия пазар, отчитайки бързо растящи продажби и печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още