Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Информационна система ще ни запознава с археологическите обекти в България

Системата е закупена със средства на Министерството на културата и ще бъде дарена на археологическите музеи

Министърът на културата Петър Стоянович ще дари утре на регионалните археологически музеи в страната информационната система Tabula Imperii Romani К-35/2 Philippopolis, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Тя съдържа подробни описания на 8000 тракийски, елинистически, римски и късноантични археологически обекта на територията на България.

Системата е закупена със средства на Министерството на културата.

Хронологически е обхванат периодът от І век от новата ера до VІІ век. Тези обекти са картирани на картен лист, обхващащ 75 хил. кв. км от територията на  България.

Представени са и описания на картографираните обекти, съобразно тяхната степен на проученост - от съобщения от няколко реда до студии от няколко страници. Тази информация е снабдена и с най-пълната до момента библиография на римските изследвания в България, която обхваща период от 150 години научни проучвания.

За да може този огромен масив от информация да се ползва лесно, изданието е снабдено с няколко много подробни индекса.

Книжното тяло на изданието е с около 600 страници и включва най-много информация, библиография и справочен апарат от публикуваните досега. Към него е включено и интерактивно DVD. За DVD-то е разработена специализирана програма, която съдържа картния материал и плановете на по-подробно проучените археологически обекти.

Изданието е на английски език и е насочено към специалисти по римски изследвания, каквито има в целия свят. Книгата намира добър прием в международните специализирани среди, но досега беше практически недостъпна за българските музейни специалисти поради високата си цена.

Информационната система е нужна на специализираните археологически музеи при провеждането и планирането на теренни археологически проучвания, както и на спасителни разкопки. Тя ще може да се ползва ефективно и в борбата с иманярството.

Системата е необходима и на научните групи в музеите за подготовката на научни, научно-популярни и специализирани издания. Книгата е от полза и за образователните програми на музеите, особено когато работят с младежка публика.

Информационната система е създадена от екип от 50 души - археолози, историци, филолози и картографи, ръководен от проф. доктор на историческите науки Румен Иванов от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

По статията работиха: Теодора Георгиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Краят на една легенда: Disney закрива бранда 20th Century Fox