IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в кафе изискват силни нерви

Инвеститорите трябва да следят времето в Южна Америка и местните валути

19:30 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Централна Колумбия доставя на Европа нещо, което води до пристрастяване. Кафееният триъгълник се намира там - между градовете Меделин и Кали, някога известен със своите наркокартели. Този регион надеждно отговаря за търсенето на черната, ароматна, гореща напитка - търсене, което нараства от години.

Преди всичко там се берат висококачествените и скъпи зърна арабика, най-популярният сорт в Европа. Никоя друга държава освен Бразилия не изнася толкова много чували от мекия сорт. Глобалното свръхпредлагане обаче и по-сдържаното търсене поради световната рецесия доведоха до среден спад на цените тази година.

Сега може би за инвеститорите идва моментът да залагат на отскок в цената на кафето. Някои експерти очакват цените да се повишат, докато други се опасяват от свързаното с коронакризата по-ниско търсене на потребителски стоки. Инвеститорите се нуждаят от здрави нерви за подобни залози поради риска от по-големи колебания в цените. Във всеки случай подобна инвестиция не трябва да съставлява повече от малка част от инвестиционната стратегия, пише в свой анализ Handelsblatt.

Анализаторът и автор Андрю Хехт е един от оптимистите за кафето. Той има десетилетия опит на Wall Street и пише в последния си доклад, че кафето отново е привлекателно за инвеститорите след краткосрочния си пик в цената в края на септември.

В края на 2019 г. цената на Световната организация за кафе (ICO) все още бе 1,30 щатски долара за паунд, а в момента 500 грама зелено кафе струват малко над един долар. Клаудия Веленройтер от института Hamburgisches Weltwirtschaftsinstitut (HWWI ) в Хамбург обяснява „ценовата тенденция за спада от 2016 г.“ със „свръхкапацитет, който се задържа въпреки постоянно нарастващото търсене“.

Заради коронакризата обаче търсенето напоследък е намаляло. Причините за евентуално покачване на цената са нестихващата жажда на хората за кафе и невъзможността за безкрайно разширяване на производството, което изменението на климата вече отчасти ограничава.

Отвъд повлияните от коронакризата последни слаби месеци като цяло търсенето нараства, защото расте и самото световно население. В момента има 7,77 милиарда души, а за 30 години, според ООН, броят им ще нарасне до почти десет милиарда. Всеки германец вече пие средно по 160 литра кафе годишно, но консумацията на кафе едва набира скорост в някои гъсто населени страни като Китай.

Така че, когато производственият капацитет се изчерпа и вече не може да отговори на търсенето, цените ще се покачват. Това не само оскъпява кафето за потребителите, но и инвеститорите ще могат да печелят пари от тенденцията в цените.

Инвестицията в кафе е възможна чрез ETC, т. нар. Exchange Traded Commodities. Подобно на ETF, борсово търгуваните фондове, ETC са борсови търгувани ценни книжа. Те проследяват представянето на седящ в основата индекс, в случая за стоката кафе. Има стокови ETF, но няма такива за отделни стоки като кафе, защото ETF трябва да бъдат по-разнообразни.

ETC ви позволяват да участвате във възможното увеличение на цената без да купувате физически суровината. Съхранението и краткият срок на годност често са проблем, който частните инвеститори избягват. Пример за ETC инвестиция е WisdomTree Coffee на американския мениджър на активи Wisdom Tree, който проследява подиндекса Bloomberg Coffee.

Друг, по-рисков начин за инвестиране в кафе, са фючърсите и опциите: купувачите и продавачите се съгласяват да купуват или доставят стока като кафе в определено време и при определена цена. Традиционно договорните партньори се предпазват от силни колебания на цените в бъдеще с форуърдна сделка.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още