IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът активист Нелсън Пелц се присъединява към борда на Unilever

Назначението вероятно ще засили натиска върху председателя и главния изпълнителен директор да увеличат възвръщаемостта

13:38 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нелсън Пелц. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Нелсън Пелц. Снимка: Bloomberg

Британската компания Unilever посочи Нелсън Пелц за неизпълнителен директор, което доведе до най-големия ръст на акциите от четири месеца заради очакванията, че активистът инвеститор ще разтърси из основи бавно растящия гигант в сектора на потребителските стоки, съобщава Bloomberg.

Пелц ще се присъедини към борда през юли и ще стане член на комисията по заплащането, обяви базираната в Лондон Unilever във вторник. Неговият фонд Trian Fund Management пое дял от 1,5% в компанията, която произвежда всичко от сладолед до сапуните Dove.

Назначението вероятно ще засили натиска върху председателя Нилс Андерсън и главния изпълнителен директор Алън Джоуп да увеличат възвръщаемостта, след като провалилият се опита за закупуване на подразделението за потребителски стоки на GSK вбеси някои акционери.

Unilever има двоен проблем: категории със структурно нисък растеж и загуба на инвеститорско доверие по отношение на управлението и борда“, пишат анализатори на Sanford C. Bernstein, водени от Бруно Монтейн, в свой коментар. Назначението на Пелц дава на компанията „огромна доза доверие“.

Акциите на Unilever поскъпнаха със 7,7% в ранната търговия, което е най-големият им ръст в рамките на деня от януари насам.

Unilever вече започна да прави промени, за да ускори взимането на решения и да подобри отчетността. През януари Джоуп обяви планове да намали с 15% позициите на старши мениджури и да отдели сладоледа, продуктите за красота и лична грижа в независими подразделения.

Джоуп се опитва да реорганизира бизнеса с храни около по-здравословни навици, целейки да изгради портфолио от брандове, предлагащи алтернативи като растително „месо“ и „млечни“ напитки, което ще генерира 1 млрд. евро приходи до 2025 г. Освен това той разширява компанията в бързо разрастващото се пространство на витамините, минералите и добавките с придобиването на Olly Nutrition през 2019 г.

Според анализатори на Bloomberg присъединяването на Нелсън Пелц към борда на Unilever може да даде по-бърз и мащабен тласък на промените в портфолиото, след като проваленото придобиване за 50 млрд. долара на подразделението за потребителско здраве на GSK разкри огромни пропуски.

Милиардерът Пелц насочи вниманието си към Unilever, след като се пенсионира от борда на Procter & Gamble Co. миналия август. Неговата почти 4-годишна кампания там доведе до драматични промени, които целяха да подобрят възвръщаемостта.

Unilever е компания със значителен потенциал, тъй като има портфолио от силни потребителски брандове и широк географски отпечатък, каза Пелц във вторник в свое изявление, добавяйки, че планира да „работи в сътрудничество“ с управлението и борда, за да управлява стратегията на компанията.

Откакто Джоуп пое поста на главен изпълнителен директор през 2019 г., компанията е изгубила около 9% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още