IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия въведе минимални цени за алкохолните напитки

Бутилка вино вече ще струва минимум 7,40 евро

10:38 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ирландия въведе минимални цени за алкохолните напитки в опит да намали злоупотребата и пиенето от непълнолетни, но критиците се опасяват, че вместо това ходът може да накара купувачите да търсят по-евтини напитки в Северна Ирландия, съобщава Bloomberg.

Правителството определи минимална цена от 10 цента на грам алкохол в напитки, продавани в специализирани магазини, супермаркети и други магазини от 4 януари, което на практика значи, че бутилка вино с 12,5% алкохолно съдържание сега трябва да бъде продавана за поне 7,40 евро, а кен бира с 4,3% алкохолно съдържание ще струва поне 1,70 евро. По-голямата част от алкохолните напитки с алкохолно съдържание от над 40% ще започват от 20,70 евро.

Законът не важи за барове, клубове и ресторанти.

„Мярката е създадена, за да намали сериозната заболеваемост и смъртни случаи от употребата на алкохол и да снижи натиска върху здравните ни услуги от свързани с алкохола състояния“, казва здравният министър Стивън Донъли в изявление по имейл. „Това проработи в Шотландия и очаквам да проработи и тук“.

Ходът прави Ирландия една от малкото страни, включително Шотландия, с минимална цена на алкохолните напитки. Макар че решението е приветствано от привържениците, опонентите твърдят, че промяната може да накара хората да пътуват до Северна Ирландия, където няма минимални цени.

„Не се противопоставяме на принципа или на причините за минимално ценообразуване, но то трябва да бъде въведено по същото време като в Северна Ирландия“, казва Винсънт Джегингс, главен изпълнителен директор на търговската група Convenience Stores and Newsagents Association, в интервю по телефона. „Правейки го едностранно, хората в Република Ирландия неизбежно ще пътуват до Северна Ирландия, за да купуват по-евтин алкохол, а здравните проблеми ще останат“.

Трансграничните пътувания заради „значителната ценова разлика“ между Северна Ирландия и Република Ирландия може да свие и приходите от акцизи върху продажбите от алкохол, заяви финансовото министерство на Ирландия в доклад от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още