IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфанта Кристина се прости с титлата си заради корупционните скандали

През тази година в Испания ще започне безпрецедентно дело срещу член кралската фамилия

13:20 | 13.06.15 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Испанският крал Фелипе VI направи безпрецедентен ход в опит да възвърне доверието на испанците в кралския двор. В последните месеци той е разтърсен от корупционен скандал, свързан със сестрата на Фелипе – инфантата Кристина.

Титлата на Кристина – херцогиня на Палма де Майорка, ще й бъде отнета, съобщи The Wall Street Journal. Тя получи тази титла през 1997 година. Кристина е най-малката дъщеря на Хуан Карлос и София и е шестата по ред наследница за трона на Испания.

Фелипе пое кралския престол в Испания преди година, когато баща му Хуан Карлос се оттегли. Още с идването си на власт 47-годишният крал заяви, че ще работи по прозрачен и честен начин и за възстановяване на имиджа на кралския двор.

Очаква се делото за корупционни практики срещу Кристина де Бурбон да започне през тази година. Това ще е първото съдебно дело срещу представител на кралското семейство от възстановяването на монархията в Испания през 1975 година.

Тя е обвинена в участие в схема за данъчни измами със съпруга си – олимпийският шампион по хандбал Иняки Урдангарин. Подозренията сочат, че той е присвоил обществени средства чрез своята фондация Noos.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още