IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският крал Хуан Карлос се отказва от луксозната си яхта

Зареждането с гориво на лодката струва на данъкоплатците по 25 000 евро

10:39 | 20.05.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	75-годишният монарх реши да се откаже от едно от най-скъпите си притежания на фона на нарастващото недоволство на испанците срещу привилегиите на елита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

75-годишният монарх реши да се откаже от едно от най-скъпите си притежания на фона на нарастващото недоволство на испанците срещу привилегиите на елита. Снимка: Ройтерс

Испанският крал Хуан Карлос се отказва от луксозната си яхта, чието зареждане струва на данъкоплатците по 25 000 евро, пише британският вестник Telegraph.

В продължение на 12 години плавателният съд бе обект на множество внушителни снимки - монархът начело на 41-метровата яхта, плаваща край бреговете на Майорка, в компанията на най-различни членове на семейството му. В началото на миналата седмица обаче 75-годишният монарх реши да се откаже от едно от най-скъпите си притежания на фона на нарастващото недоволство на испанците срещу привилегиите на елита в страна, страдаща от дълбока икономическа криза и безработица от над 27%.

Тежащият 35 тона плавателен съд, носещ името "Фортуна", бе подарен на държавата през 2000 г. от група бизнесмени от Балеарските острови, където кралското семейство има летен дворец и прекарва по няколко седмици годишно. Яхтата бе закупена от тях за 21 млн. евро.

През последните месеци популярността на испанското кралско семейство намалява. През април миналата година кралят бе принуден да се извини публично, след като предизвиква гняв със скъпо сафари за лов на слонове в Ботсвана, където си счупи крака. Това се случи само седмици, след като Хуан заяви, че "не може да спи заради високата младежка безработица в Испания". След случая се появиха призиви за абдикация на краля, който дълги години се радваше на уважението на народа заради приноса си за гладкия преход на Испания към демокрация след 36-годишната диктатура на генерал Франциско Франко.

Друг удар върху имиджа на кралското семейство дойде от скандал, свързан с измама и присвояване, в който бе замесен зетят на Хуан Карлос - Инаки Урдангарин. Сред заподозрените попадна дори принцеса Кристина. По-късно тя бе изключена от разследването след обжалване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Благодаря за забележката, сбъркали сме в дължината на яхтата при конвертирането на мерните единици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да няма нещо грешка или е шегичка това - много малка ми изглежда тази яхта (за един крал, при това испански), че да е проблем - само 12 метра??! И тия 25 000 евро за гориво за година ли са или за 10 години? ...А и тая цена от 21 млн. евро ми изглежда или като нагласена държавна поръчка или като нещо подобно... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още