IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската модна марка Versace ще бъде придобита от Michael Kors

Сделката оценява компанията на 2 млрд. долара

16:31 | 24.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската модна група Michael Kors Holdings се е съгласила да поеме контрола върху италианската Versace, съобщиха трима запознати източници, като допълниха, че официалното съобщение ще бъде направено тази седмица, предава Ройтерс.

Michael Kors не крие амбицията си да разшири портфолиото си от луксозни марки, след като придоби британския производител на обувки Jimmy Choo за 1,2 млрд. долара миналата година. Компанията, чийто едноименен бранд е известен с кожените си чанти, не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар. Versace също е отказала да коментира информацията.

Италианската модна къща обмисляше листване на борсата, след като американската компания за частни капиталови инвестиции Blackstone придоби дял от 20% през 2014 г., за да финансира експанзията си в чужбина. По-рано тази година обаче главният изпълнителен директор Джонатан Акеройд заяви пред Ройтерс, че не се бърза с борсовия дебют.

След като инвестира във Versace, Blackstone е стигнала до извода, че представянето на модната компания е разочароващо и недостатъчно, за да оправдае листване на босата, разкри един от източниците, който е близък до семейство Версаче.

„Те постепенно убеждаваха семейството да обмисли възможна продажба и му представиха редица купувачи, включително Michael Kors“, допълни запознатият източник.

„Blackstone няма да влага повече пари в тази компания. Те се нуждаеха от купувач, който може да направи големи инвестиции“, каза още източникът.

Сделката оценява модната къща на не по-малко от 2 млрд. долара, уточниха двама от източниците. В рамките на сделката Blackstone ще излезе напълно от италианската компания, а семейство Версаче, което притежава останалата част от модната къща, ще запази известна роля, съобщиха източниците.

Донатела Версаче, която е сестра на покойния основател на модната марка Джани Версаче и съвместява функциите на артистичен директор и вицепрезидент на базираната в Милано група, е свикала среща със служителите във вторник.

Новината за предстоящата продажба на Versace беше съобщена първо от италианския ежедневник Corriere della Sera по-рано в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още