IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският зехтин силно поскъпва

Производството намаля след болест по маслиновите дървета и студове

14:39 | 18.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на висококачествения италиански зехтин скача заради спада в производството, причинен от болест по маслиновите дървета и нетипични за сезона застудявания, информира британският в. "Файненшъл таймс".

Италианският зехтин поскъпна силно, след като производството през 2018 г. се срина до 185 хил. тона, което е под половината спрямо предходната година, според данни на Института за услуги за селскостопанския и хранителен пазар.

Висококачественият италиански зехтин "екстра върджин" винаги е бил по-скъп от испанския. 

През февруари средната цена на италианския "екстра върджин" бе 5861 евро за тон, което е с 37% над цената миналата година и повече от двойно от цената на испанския зехтин, която е референтна за пазара. Това е най-голямата ценова разлика между двата вида зехтин, отчитана досега в Европа, информира БТА.

Испания е водещият световен производител в бранша, чиито продажби на едро се равняват на малко под 10 млрд. евро.
За разлика от Италия обаче Испания се радва на обилна реколта и производство.

Добивът на италианските производители бе засегнат от силно застудяване в края на зимата, особено в област Пулия. Освен това те продължават борбата с бактерията ксилела фастидиоза, убила милиони маслинови дървета от 2013 г.

От Пулия идва близо половината италиански зехтин, но някои земеделски стопани бяха принудени да изоставят фермите и насажденията си. Производители на маслини от цяла Италия демонстрираха в Рим миналия месец с искане за държавна помощ за сектора. Така нареченото движение на оранжевите жилетки се зароди в края на 2018 г. и настоява за финансиране, което да помогне на фермерите да се справят с бактерията и последиците от студовете.

Неблагоприятното време е засегнало производителите в цялото Средиземноморие, като Испания и Гърция също са пострадали през последните няколко години, посочва анализаторът Вито Мартиели от Rabobank. По думите му това е открило възможности за нови производители като Мароко и Тунис, които увеличават производството си и се опитват да покрият недостига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 5 години
Идва времето на италианските ментета зехтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още