IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Югоизточна Азия се бори да изправи на крака туризма си

Опасенията от нови огнища карат страните в региона до голяма степен да остават недостъпни за международните туристи

18:02 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Югоизточна Азия се намират едни от най-зависимите от туризма държави в света. Предвид налаганите заради коронавируса блокади голяма част от туристическата индустрия в региона в момента се бори за оцеляването си, пише CNBC.

Въпреки че други региони, като Европа, наблюдават ръст на свързаните с туризма активности, границите в Югоизточна Азия до голяма степен остават затворени.

Световната туристическа организация – специализирана агенция към ООН, прогнозира, че броят на международните туристи ще се свие с до 80% през 2020 г. Доклад от май на същата организация показа, че Азиатско-Тихоокеанският регион се сблъсква с „най-силно въздействие" в рамките на първите три месеца на годината, като пристигналите посетители са намалели с около 33 млн.

Въпреки че пандемията до голяма степен остава под контрол в повечето части на Югоизточна Азия, непредвидимостта на заразяванията възпира властите да отворят по-бързо границите.

Пилотна схема в Тайланд имаше за цел да гарантира специални туристически визи за онези, които планират да посетят страната за по-дълго. Това трябваше да позволи на международните туристи да отидат навсякъде в Тайланд, след като изкарат задължителната 14-дневна карантина. В крайна сметка тези планове временно бяха сложени на пауза, след като бяха засечени нови случаи на Covid-19.

„Туристите могат да дойдат в Тайланд и могат да изберат Банкок или Пукет за карантината си“, коментира Танес Петсуан, заместник-директор по маркетингови комуникации към Туристическия орган на Тайланд.

Бруней, Камбоджа и Виетнам възобновиха някои международни полети. Индонезия, Лаос, Мианмар, Малайзия и Източен Тимор остават затворени за международни туристи. Пътувания за почивка и туризъм не са позволени и до Филипините.

Танес посочва Сингапур и Китай, като страни, които Тайланд следи, като възможни варианти за бъдещи пътувания. Идеята е да се позволи на гражданите от тези държави да могат да се придвижват на техните територии.

Сингапур постепенно възобновява договорките за безопасни пътувания с други страни, включително със съседните Малайзия, Виетнам, Бруней, а наскоро сключи и с Индонезия.

Остава надеждата, че всяко облекчаване на рестрикциите върху туризма или въвеждането на т.нар. зелени линии за въздушен транспорт, които позволяват влизането на посетители от определени страни, няма да бъдат преждевременни, тъй като политиците и хотелиерите се опитват да постигнат баланс между общественото здраве и икономическия растеж.

Кийт Тан, главен изпълнителен директор на Сингапурския туристически борд, коментира пред CNBC, че градът-държава насърчава играчите в туризма да развиват нови продукти и иновативни начини за обслужване на туристите, докато страната се опитва да накара местните да посещават повече атракции.

„Във време, в което са заети с 19 млн. посетители, те нямат кога да се развиват и да правят иновации“, твърди Кийт. „Сега е времето за задълбочаване и изграждане на нови умения в областта на дигитализацията, безконтактните услуги и виртуалната реалност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още