IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Юнайтед" изпревари "Челси" по разходи за заплати

"Манчестър сити" обаче продължава да харчи най-много за заплати във Висшата лига

10:55 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Манчестър Сити&quot; и &quot;Челси&quot; - два от най-богатите клубове на Острова и в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Манчестър Сити" и "Челси" - два от най-богатите клубове на Острова и в Европа. Снимка: Ройтерс

Таблицата за класиране във футболното първенство на Англия може и да изглежда по друг начин, но "Манчестър юнайтед" бие „Челси“ поне по един показател през този сезон, след като е похарчил повече средства за заплати за сезона 2012-2013 за първи път от десетилетие, пише Football.co.uk.

„Челси“ се превърна във водещия по разходи за заплати клуб на Висшата лига през 2004 г., когато Роман Абрамович пое клуба и оттогава е надминат само от „Манчестър Сити“.

Актуалните данни обаче показват, че в момента „Челси“ е едва на третото място в "лигата на заплатите" след „Сити“ и „Юнайтед“.

Разходите за заплати на „Челси“ през 2012/13 възлизат на 176 млн. паунда (над 212 млн. евро) в сравнение със 182 млн. паунда за „Юнайтед“, докато „Манчестър Сити“ е похарчил за това перо цели 233 млн. паунда.

В сметките на лондончани влизат и 4 млн. паунда, платени за неустойката на бившия мениджър Роберто ди Матео, който беше освободен след неубедителни резултати.

Според редица анализатори  "Челси" полага усилия да покрие изискванията по въведения т. нар. финансов феърплей. Основният замисъл зад идеята за финансовия феърплей е на клубовете да не им се позволява да правят по-големи от определени финансови загуби в рамките на няколко сезона. В противен случай УЕФА може да ги накаже с отнемане на лиценз за участие в Шампионската лига или Лига Европа. Това правило започна да се спазва от сезон 2013/14, когато максималните “загуби” ще са в размер на до 45 млн. евро в рамките на два сезона.

През 2011 - 12 г. „Челси“ е свил разходите за заплати, а миналия сезон е имало съвсем леко увеличение от 3%. За сравнение – при "Манчестър Юнайтед" ръстът е от 11,6%.

Плюс за "Челси" в това отношение е привличането на Еден Азар и Оскар с по-ниски заплати от стандартите за клуба. Двамата си спечелиха място в титулярния състав и вече са сред основните футболисти в отбора, допълва вестник Daily Express.

“Въвеждането на финансовите регулации на УЕФА от сезон 2011/12 представлява значително предизвикателство. Футболният клуб трябва да продължи да балансира успехите на терена заедно с финансовите императиви на този нов режим", се казва в изявление на „Челси“ по отношение на правилата за разходите на УЕФА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още