IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избата и кухнята на Елисейския дворец отвориха врати за посетители

Президентската изба съхранява 14 000 бутилки, които са толкова ценни, че само неколцина души имат право да влизат в помещението

15:04 | 16.09.18 г.
<p>
	Хора чакат на опашка, за да влязат в&nbsp;Елисейския дворец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора чакат на опашка, за да влязат в Елисейския дворец. Снимка: Ройтерс

Парижани получиха възможност да посетят подземията на Елисейския дворец, където са избата, кухнята и цветарницата, през Европейските дни на наследството, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Президентската изба съхранява 14 000 бутилки, които са толкова ценни, че само неколцина души имат право да влизат в помещението. Цветните букети се излагат само за по няколко часа, за да изглежда съвсем свежи. Майстор-готвачите в президентската кухня готвят в 150-годишни медни тигани.

Кабинетът на президента и пищно обзаведените зали бяха отваряни за посетители и за предишни подобни инициативи, но подземната кухня за първи път разкрива тайните си. В това сравнително неголямо помещение обикновено работят около 30-ина души. Сред тях има немалко "ветерани", които вече са се грижели за храната на трима-четирима предишни президенти.

Всяка сутрин безистенът на кухнята се изпълва с пресни продукти - плодове, зеленчуци, риба, месо. Качеството им се проверява стриктно. Повечето са произведени във Франция, освен кафето и шоколадът.

Кухнята сервира 92 000 - 95 00 ястия годишно. Готвачите всеки ден приготвят храната за президента Макрон и съпругата му Брижит и някои от служителите. Освен това подготвят официалните вечери, многолюдни приеми във Версейския дворец, както и храната за президентския самолет.

Шеф Гийом Гомез отказа да отговаря на въпроси за предпочитанията на семейство Макрон. Президентът обаче е казвал, че любимото му ястие е телешко бланкет - традиционно задушено в бял сос.

"За разлика от ресторантите, ние работим ден за ден, в зависимост от сезона и програмата на президента" - каза шеф Гомез.

Безистенът на кухнята е бил конюшна, която е преобразувана през 19-и век. Реновирана е през 1989 г.

На стените висят тигани от 1845 - 1865 г., които се използват ежедневно.

От кухнята тъмен коридор води към избата. В първото помещение са класически вина за работните обеди и вечери и селекция аперитиви. Втората изба е много по-голяма и е защитена със солидна заключваща се врата. Там се съхраняват най-качествените напитки и посетителите нямат право да влизат. Задачата на главния сомелиер е да подбира най-подходящите вина за ястията и да подновява запасите с най-добрите френски реколти.

Коридорите в подземието са като лабиринт, но ароматът на цветя безпогрешно насочва към цветарницата. Трима души аранжират букетите за масите. Те се подбират по цвят, така че да подхождат на покривките и посудата. Цветята се доставят от Франция, Холандия и Еквадор.

Мариан Фюзо, главната цветарка, използва рози, но избягва лиите, чийто аромат е прекално силен, както и предизвикващите алергия мимози.

За посещение на Елисейския дворец се регистрираха 340 души на сайта му.

Европейските дни на наследството се провеждат всеки септември. Програмата беше лансирана от Съвета на Европа през 1985 г. През 1999 г. се присъедини и Европейският съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още