IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха най-красивата монета

Мексиканската пара, пусната по случай юбилей от гражданската война в страната, е най-красивата монета за тази година

10:52 | 30.09.10 г.
Парата е направена от сребро и е с номинал 10 мекикански долара. Снимка: Монетен двор на Мексико
Парата е направена от сребро и е с номинал 10 мекикански долара. Снимка: Монетен двор на Мексико

Парите не са само средство за разплата. И това най-добре го знаят колекционерите, които успяват да оценят красотата и уникалността на редките или юбилейни монети и да видят потенциала във всеки екземпляр. Ето защо не е чудно, че всяка година управителите на монетните дворове по света се събират, за да определят кой е най-красивият шедьовър, който са сътворили дизайнерите.

Срещата не направи изключение и тази година - участниците в Международната конференция на ръководителите на монетни дворове избраха най-красивата монета. И това е тази, пусната в обращение по случай стогодишнината от гражданската война в Мексико - една от най-жестоките и кръвопролитни революции в историята на човечеството.

Монетата е с номинал 10 мексикански долара. На гърба й е изобразен мексиканският герб, а на лицевата част – въоръжени бунтовници. Диаметърът на монетата е 48 милиметра, а теглото й – не повече от 60 грама. Парата е направена от сребро с проба 999, се съобщава на сайта на монетния двор на Мексико.

Това не е първият път, когато мексиканският монетен двор побеждава в надпреварата за най-красива монета в състезанието, организирано от ръководителите на монетни дворове по света.

Така например през 2008 г. за най-красива бе призната сребърната монета с ацтекски календар в предната част и мексикански герб на гърба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още