IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуство за 4 млрд. долара ще бъде представено на изложение в Швейцария

Събитието е най-голямото по рода си в света

10:56 | 16.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Автопортрет на Анди Уорхол на стойност 35 млн. долара и картина на Уилям де Кунинг за 15 млн. долара, изобразяваща червенокоса жена, ще се борят за вниманието на милиардери от Катар, Хонконг и Москва в рамките на най-голямото изложение за модерно и съвременно изкуство в света. То ще се проведе тази седмица в Швейцария, пише Bloomberg.

Всеки юни събитието Art Basel превръща тихия швейцарски град Базел, намиращ се на река Рейн, в епицентър на пазара на изкуството. В този период от годината резервацията на хотелска стая в Базел се превръща в нещо по-трудно от купуването на известно произведение.

Благодарение на произведенията, оценявани от застрахователната компания AXA Art на общо 4 млрд. долара, това е най-голямото издание от стартирането на изложението през 1970 г.

Сред 285-те изложители от 34 държави се нареждат водещи галерии, предлагащи както шедьоври от началото на XX век, така и току-що завършени платна. Очаква се събитието да бъде посетено от 86 000 посетители за шестте дни на провеждането му, посочват организаторите.

За 11-а година компанията на Уорън Бъфет NetJets е спонсор на изложението. Само тя е резервирала повече от 100 частни полета към и от Базел.

“Това е като Давос в света на изкуството“, твърди арт консултантът от Ню Йорк Уенди Кромуел.

Изложението започва официално днес в изложбения център Messe Basel, където ще има секция с огромни скулптури и инсталации, отворена първо за ВИП гостите.

Събитието стартира малко след изключително успешния сезон на търговете в Ню Йорк, който може да се похвали с редица рекорди. В рамките му аукционните къщи продадоха модерно, импресионистично и съвременно изкуство за 2,2 млрд. долара миналия месец. Редица артисти отбелязаха собствени рекорди. Картината на Барнет Нюман „Black Fire I” например беше продадена на 13 май от Christie's за 84,2 млн. долара.

Очаква се продажбите на произведения на изкуството да продължат и в Базел, където галериите вече са продали и запазили доста творби преди откриването на събитието.

Сред произведенията, които ще могат да бъдат видени в Базел, е картина от 1963 г. на Робърт Раушенберг, която се предлага за 8,5 млн. долара. Неонова скулптура на Дан Флавин, кръстена на руския художник Владимир Татлин, е оценявана на 2,5 млн. долара.

„Пазарът никога не е бил по-голям. Но е много селективен. Хората не пръскат парите си, освен ако не са убедени, че творбата има стойност и е нещо, което наистина желаят да купят“, посочва Пол Грей, директор на Richard Gray Gallery.

От своя страна, цените са по-високи от всякога, коментират колекционери и експерти. Стойността на произведенията на изложението се е увеличила със 128,6% спрямо 2011 г.

Купувачите от Близкия изток, които ще бъдат на почивка в Лондон преди мюсюлманския празник Рамадан, започващ на 28-и юни, ще отидат в Базел само за изложението. Очаква се същото да направят руските и украинските колекционери.

Вниманието на мнозина ще е насочено към най-важната част от Art Basel – изкуството, създадено в последните 10-15 години. Златните стари шедьоври обаче стават все по-трудни за продажба, тъй като голяма част от колекционерите се насочват към по-млади автори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още