IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изложба предлага по-различен поглед върху гения на Леонардо да Винчи

Компютърни графики и реално изработени модели по идеите на да Винчи ще приближат хората по-близо до гения на твореца

10:40 | 07.02.11 г.
Изложба предлага по-различен поглед върху гения на Леонардо да Винчи

Историята е оставила няколко имена на творци, мислители и изобретатели, които продължават да се споменават с респект дори столетия след техния принос за човечеството.

А може би истинската им роля тепърва предстои да бъде разкрита, имайки предвид, че един от тези велики умове – Леонардо да Винчи, е завещал само рисунки и графики на идеите и изобретенията си. Ако всички те бъдат претворени в реални предмети, хората ще се изумят от футуристичния поглед и вижданията, от предвидливия ум и напредналата мисъл на да Винчи.

Една от тетрадките на гения всъщност е в ръцете на създателя на Microsoft – Бил Гейтс, който е купил реликвата за 30,8 млн. долара на търг, а днес продава копия с информацията на цифров носител по 14 долара за компакт диск.

Ако е трудно днес да се усети духа на гения на Леонардо да Винчи, това вероятно е поради факта, че той не е оставил нито един работещ модел на изобретенията си. Идеите му са достигнали до нас благодарение на рисунките, които разкриват какви всеобхватни интереси и познания е имал великият ум на Ренесанса – в областта на ботаниката, анатомията, инженерното дело и какво ли още не, предава Ройтерс.

Институтът Франклин във Филаделфия обаче е решил да преобърне представата да Винчи и да помогне на хората да се запознаят по-отблизо с неговите изобретения.

Изложбата обяснява картините му с помощта на изработени модели, както и с помощта на технология, използваща графики и сензорен екран за експлоатация на идеите му.

Показани са летящи машини, оръжия за война, роботи и други механизми, конструирани от великия учен, които са демонстрирани с помощта на компютърни графики. Създадените триизмерни образи дават представа как биха изглеждали идеите на гения, които той е оставил само на хартия.

Нов поглед е предложен дори и на легендарната картина на Леонардо да Винчи - „Тайната вечеря“. Цифрова реставрация на произведението набляга на елементи, които са били наблюдавани от векове от почитателите и изследователите на неговата работа – чиниите, пълни с риба, парченцата портокал на масата, където Иисус и неговите ученици са се хранили. Разкрит е също така и образът на висока камбанария, която се издига в далечината зад фигурата на божия наместник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още