IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износителите на американско уиски страдат заради митата

Между юли и ноември миналата година износът е отбелязал годишен спад от 8%

14:21 | 13.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските производители на уиски усещат сериозна болка, след като големите им пазари в чужбина наложиха високи мита върху напитките им в отговор на митата върху вноса на алуминий, въведени от американския президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Американският износ на уиски е отбелязал годишно значително повишение от 28% през първите шест месеца на 2018 г., съобщи Съветът на дестилираните напитки.

Но след влизането в сила на митата от Канада, Мексико, Китай и Европейския съюз, колективният износ на уиски от 37 американски щата е намалял с 8% в периода между юли и ноември миналата година спрямо същия петмесечен период на 2017 г., съобщи базираната във Вашингтон организация.

Предизвиканият от митата спад е изтрил ръста на продажбите в чужбина, на който се радваше индустрията през първото полугодие на 2018 г., сочат данни на организацията.

“Митата започват да се отразяват негативно на износа“, казва Кристин ЛоКасио, старши вицепрезидент по международната търговия на Съвета на дестилираните напитки. „Много от малките дестилерии усетиха последиците още от първия ден“, допълни тя.

През 2017 г. американските производители на уиски са изнесли продукти на стойност 1,1 млрд. долара. Близо 60% от износа е бил предназначен за Европейския съюз, 12% - за Канада, а останалата част – за други страни, включително Китай.

В същото време дестилериите се представят по-добре у дома. През 2017 г. производителите на американско уиски са постигнали ръст на приходите си с 6,6% спрямо година по-рано и те са достигнали 3,6 млрд. долара, сочат данни на Съвета на дестилираните напитки.

След въвеждането от ЕС на мита от 25% през юни миналата година износът на американско уиски е намалял с 8,7% в идните пет месеца спрямо същия период на 2017 г.

Митата на Канада от 10%, които влязоха в сила на 1 юли, са довели до спад с 8,3% на продажбите в страната за американските производители на уиски в периода юли-ноември спрямо същия период на предишната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още