IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на френски вина и алкохолни напитки е поставил рекорд през 2018 г.

За първи път той надвишава 13 млрд. евро

21:17 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. износът на френски вина и други алкохолни напитки е надвишил 13 млрд. евро за първи път, макар че продажбите в Китай са спаднали значително на фона на забавянето на икономическия ръст и все по-големите неразбирателства за търговските отношения, твърди групата на износителите FEVS, цитирана от Ройтерс.

Продажбите на вина и спиртни напитки в чужбина (вторият по големина износ на Франция след космическата техника) са се увеличили с 2,4% от гледна точка на стойността до нов рекорд от 13,2 млрд. евро, посочва Федерацията на износителите на френски вина и спиртни напитки.

Стратегията за премиум брандинг на коняка, шампанското и вината от Бордо са компенсирали исторически слабата реколта през 2017 г., която доведе до 2,7% спад на изнесените обеми.

Основният двигател на растежа са били Съединените щати, където приходите от продажби са достигнали 3,2 млрд. евро, което е с 4,6% повече спрямо 2017 г. САЩ са най-големият чуждестранен пазар на френски вина и алкохолни напитки, като това представлява около една четвърт от целия износ.

За сравнение износът в Китай е потънал с 14,4% през 2018 г., достигайки 1 млрд. евро, след като година по-рано скочи с цели 24,5%.

До голяма степен спадът е компенсиран от 8,3% ръст на износа към Сингапур до 901 млн. евро и 12,3 % към Хонконг до 556 млн. евро. И двата града са ползвани за логистични центрове, от които се осъществяват доставките към китайския пазар, коментира председателят на FEVS Антоан Лесия.

Износът на вино е спаднал с 4,6% по отношение на обема, след като продължителното лошо време, включващо бури и ниски температури, сви добива до рекордно ниско ниво през 2017 г. Слабите наличности обаче насърчиха цените, така че стойността на износа скочи с 2,6% до 8,9 млрд. долара.

Износът на спиртни напитки е продължил да расте, като приходите от продажби са се увеличили с 1,8 на сто до 4,3 млрд. евро, благодарение на коняка, износът на който е се е увеличил с 1,7% по стойност през миналата година. Сумата е достигнала 3,1 млрд. евро. Въпреки това ръстът е значително по-слаб, в сравнение с 10,8-те процента година по-рано.

Износителите на вина и алкохолни напитки остават уверени в бъдещия успех, въпреки международните сътресения и несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Те очакват износът към Китай да започне отново да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още